Најновије

МАЛИ РАТ "ИЗА КУЛИСА": Србија и Украјина улазе у ковитлац затезања односа!

Украјина очигледно није задовољна начином на који се Србија поставила према руској анексији Крима, иако Србија формално признаје територијалну целовитост Украјине и криза у односима Београда и Кијева ће потрајати, али не јавно, већ, углавном, "иза кулиса".

Србија и Украјина на супротстављеним позицијама (Илустрација: Правда)

То незванично оцењују представници дипломатских кругова, коментаришући повлачење на консултације амбасадора Србије Украјини Радета Булатовића. Претходно је на консултације у Кијев повучен амбасадор Украјине у Србији Олександер Александрович. Фокус тих консултација био је питање "плаћеника из Србије који се боре у Донбасу као део руских терористичких трупа и потреба да Србија испуни своје међународне законске обавезе које се односе на борбу против тероризма". Председник Србије Александар Вучић је јуче новинарима током обиласка градилишта Галерије "Београда на води" рекао да је "важно да се спусти лопта у односима између Србије и Украјине и да се даље развијају пријатељски односи двеју земаља". Он је изразио наду да на помолу није нови дипломатски сукоб и да ћемо "у најскоријем периоду то успети да решимо". "Украјинци су пријатељски народ Србима, као што су и Срби Украјинцима", поручио је Вучић. Извори дневног листа Данас, упућени у стање у Украјини, указују да је та држава "посебно осетљива на српско-руске односе јер је забринута за сопствену политичку стабилност и безбедност", као и да ситуацију додатно компликује чињеница да је власт у Кијеву нестабилна, па је "појачана реторика према Србији". "Баш као што и српске власти понекад користе неку државу, рецимо Македонију, зарад стицања унутрашњих поена, то чине и украјинске власти када је о Србији реч", сматрају. Представници дипломатских кругова незванично тврде да би захлађење у српско-украјинским односима могло да се на дуже стазе одрази и на сусрете руског и америчког изасланика, Владислава Суркова и Курта Волкера, о Украјини, који се одржавају у Београду, будуће да Украјина "нема много поверења у званични Београд као медијатора тих састанака", али да је ту пресудно мишљење Запада и Русије. - За разлику од Украјинаца, Запад има поверење у званични Београд, тако да се може очекивати да Сурков и Волкер наставе да баш у Београду, који је "неутрални терен", разговарају о спровођењу споразума из Минска. Српске власти играју на карту "опортунизма", односно пазе да се у међународним односима ниједној страни не замере сувише, нарочито не САД или Русији, истичу извори из дипломатских кругова. Да подсетимо, амерички и руски изасланик састали су се прошлог месеца у Београду, а наредни сусрет требало би да буде одржан 13. новембра. Детаљи њихових састанака нису познати, али се верује да је Београд изабран као локација због недавног председавања Србије ОЕБС-у, управо у тренутку највећих тензија у Донбасу и Минских преговора, те чињенице да су путовања у иностранство изасланика Русије ограничена јер је Русија под санкцијама готово свих европских држава, али и САД, Јапана и Аустралије, па је мали број земаља које би биле политички прихватљиве и Русији и САД. Стручњаци за спољну политику сагласни су у оценама да ће уколико преговори Суркова и Волкера буду успешно окончани, српска дипломатија добити "бројне похвале".

Вучић у децембру са Путином

Председник Вучић јуче је примио амбасадора Русије Александра Чепурина, који му је пренео позив руског председника Владимира Путина да половином децембра посети Москву. "Председник Вучић је рекао да је веома важно што ће имати прилику да са председником Путином разговара о билатералним односима, као и о конкретним предлозима за унапређење политичког дијалога и економске сарадње Србије и Руске Федерације. Једна од тема разговора биће и сарадња у области енергетике. Српски председник је најавио да ће изразити захвалност за веома добру војнотехничку сарадњу двеју земаља, која се показала и у доласку авиона МИГ-29 у флоту српског војног ваздухопловства. Председник Вучић је додао да се нада да ће са председником Путином разговарати и о односима у региону Западног Балкана, Европи, као и о глобалној политичкој и економској ситуацији", наводи се у саопштењу прес-службе. Дипломатски извори незванично оцењују да се ради "о уобичајеној посети на годишњем нивоу". - Постало је уобичајено да се председници Србије и Русије састају једном годишње, тога је свесна и Европска унија и не замера Србији на таквим сусретима. ЕУ би, с друге стране, озбиљно замерила Београду кад би дао дипломатски имунитет запосленима у Руском центру у Нишу, наглашавају. Какав су план за уништење ДНР-а и ЛНР-а осмислили Кијев и Вашингтон, прочитајте ОВДЕ. Извор: Данас, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

С ким би они да ратују? Пијани Украјинци на минобацачу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА