Најновије

Стратешка милост Русије омогућава Америци да сачува образ у Сирији

Сириски посланик Муханад ал Хај Али је за Спутњик Арабик рекао да заједничка изјава о Сирији коју су издали Русија и САД у суштини значи да Москва омогућава Вашингтону “да изађе из Сирије без разарајућег пораза и да сачува образ.“

Трамп и Путин (Фото: kremlin.ru)

“Сирија мора наставити да спроводи војне операције и да се бави питањем Курда. Треба напоменути да не желе сви Курди да се отцепе, тако да је важно разликовати сепаратисте и оне који су лојални влади,“ објаснио је овај посланик.
Руски новинар Андреј Онтиков је такође додао да САД неће одбацити своје покушаје да постигну или федерализацију или поделу Сирије, што је показала тренутна подршка Вашингтона курдским снагама у земљи, под изговорм кампање против ИД.
Он је, међутим, истакао да Русија наставља да инсистира на очувању територијалног интегритета Сирије и да ће Дамаск највероватније бити у могућности да Курдима и другим етничким мањинама гарантује нека права која би онемогућила САД “да врше притисак на њих или да их искушавају изгледима сецесије.“
Према речима Онтикова, састанак између америчког и руског лидера је веома важан, јер је Сирија на ивици потпуне победе над ИД, и “сви се питају како ће се ситуација даље развијати“: да ли ће се ситуација решити политичким средствима или ће избити нови рат, између Дамаска и сиријских демократских снага?
“Русија је начинила многе уступке зарад мировног решења ове кризе, али је увек инсистирала на задржавању суверенитета Сирије. Русија не захтева никакве уступке од САД, али инсистира на политичком решавању ове кризе,“ рекао је овај новинар.
Руски председник Владимир Путин и амерички председник Доналд Трамп су одобрили заједничку изјаву током њиховог састанка на АПЕЦ самиту 11. новембра.
Како је коалиција продужила живот Исламској држави прочитајте ОВДЕ.
Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Снимак уласка САА у Ал Букамал. Овако је пало последње упориште ИД 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА