Најновије

ВУЧИЋ МОЛИ СТОЛТЕНБЕРГА: Нека НАТО остане што дуже на Косову!

Председник Србије Александар Вучић затражио је данас на састанку са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да снаге војне алијансе остану на Косову и Метохији.

Вучић код Столтенбергаа (Фото: НАТО)

- Замолио сам га да, не само да не укидају снаге, већ да наставе присуство у несмањеном обиму на Косову и Метохији, пренео је Вучић на заједничкој прес конференцији са Столетенбергом, након учешћа на састанку Савета НАТО. Вучић је рекао и да је током разговора у седишту НАТО говорио о одлуци Србије да буде војно неутрална, али да развија сарадњу са НАТО, јер од тога користи можемо имати и једни и други. - Захвалио сам Столтенбергу и чланицама НАТО на томе што одржавају мир и стабилност на КиМ, пре свега јединицама КФОР-а. Улога НАТО у осигурању сигурности и безбедности за наш народ, али и за наше светиње, је од изузетног значаја, рекао је Вучић.

Столтенберг: За НАТО је важно...

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је данас да снажна и просперитетна Србија значи више безбедности и стабилности у региону "Западног Балкана", а сарадња са НАТО-ом обезбеђује већу безбедност Србији и њеним партнерима у западној војној алијанси. Столтенберг је, након разговора са председником Србије Александром Вучићем у седишту НАТО у Бриселу, на заједничкој прес конференцији, казао да партнерство НАТО и Србије напредује веома добро. Он је казао да је сјајно да види јачање партнерства на различите начине. Према његовим речима, нема контрадикције између војне неутралности и снажног партнерства Србије са НАТО. Подсетио је да постоји много партнера НАТО међу неутралним земљама. Столтенберг је изразио велико задовољство што је Србија понудила да буде домаћин идуће године за заједничке вежбе брзог реаговања на непогоде. Он је казао да је завршен добар састанак Северноатлатнског савета, на којем је било свих 29 савезника. - Поздрављамо чињеницу да можемо да се састајемо на овакав начин, јер се НАТО и Србија суочавају са заједничким изазовима, а сарадња са НАТО може бити од користи за Србију и регион. Наше партнерство чини Србију безбеднијом и сигурнијом, а уједно и НАТО савезнике сигурнијим, објаснио је Столтенберг. Указао је да сваке године има више од 100 партнерских активности са Србијом, и да НАТО ради и на реформи безбедносних институција Србије, обучава српске официре за мировне мисије. Такође је навео да Србија сарађује са НАТО у заједничким војним вежбама, којих је ове године било 24. Партнерство Србије и НАТО, како је додао, може допринети и борби против тероризма. Столтенберг је навео да ће Србија са НАТО-ом, идућег месеца, радити на обуци ирачког војно-медицинског особља. Разговарано је, како је додао, и о продубљивању односа, као и о безбедносним изазовима са којима се суочава Западни Балкан. Поздравио је напредак Србије ка ЕУ, посебно у времену када НАТО и Унија сарађују ближе него икада. „Част ми је што сте у седишту НАТО и хвала на вашој личној посвећености евроатлансткој сарадњи која је незаменљива за све наше грађане“, закључио је Столтенберг. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг истакао је вечерас да трансформација безбедносних снага Косова у војску може да се спроведе само у складу са уставом. Он је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем у седишту НАТО у Бриселу, подсетио да је у више наврата јасно изнео свој сав о безбедносним снагама Косова. "Било каква измена у мандату безбедносних снага мора бити спроведена у складу са Уставом, а то захтева измене и допуне тог акта. То је наш став“, истакао је Столтенберг. Он је казао да било каква одлука о трансформација снага мора бити у складу са Уставом.  Да ли ће на пролеће доћи до промене Устава Србије и ко ће бити нова премијерка, прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Раније данас Вучић се састао и са Федериком Могерини. Ево какви су његови утисци након тог састанка:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА