Најновије

ВУЛИН: Потребни су ванредни избори због притиска из света!

На данашњој седници Савета за националну безбедност ће се сагледати стање у Србији, разговарати о раду служби, организацији и шта треба урадити да ситуација остане мирна и стабилна и да се гарантује за стабилност у целом региону, рекао је за РТС министар одбране Александар Вулин. Мир и стабилност читавог региона доведена је у питање изјавом Бакира Изетбеговића, сматра Вулин.

Вулин (Фото: Јутјуб)

У Бриселу су јуче одржани важни састанци председника Србије Александра Вучића са челницима Европске уније и НАТО-а. Вучић је на конференцији за новинаре са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом рекао да је Србија војно неутрална и да ће наставити да развија сарадњу са том организацијом.
Са председником је на састанцима у Бриселу био и министар одбране Србије Александар Вулин.
Гостујући у Дневнику РТС-а Вулин је рекао да је председник сазвао седницу Савета за националну безбедност за данас у подне јер је након изјаве Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати независно Косово забринут за мир и стабилност у региону.
"Ми чувамо мир и стабилност у Србији, грађани могу да буду сигурни у надлежне службе, да ће сачувати свакодневни начин живота, да ћемо сачувати стабилност и мир у нашој земљи. Али ми не живимо сами. Мир и стабилност читавог региона је доведена у питање оваквим понашањем Изетбеговића. Неприхватљиво је говорити о другој земљи у контексту отцепљења њене територије и надати се да ће се то десити", рекао је Вулин.
Забрињава, каже, што су се међу медијима и политичарима у Србији нашли они који су рекли да Изетбеговићева изјава није ништа страшно. Истиче да је велика разлика када се такве изјаве дају у БиХ и у неким другим земљама.
"У Турској не живи милион Срба као у БиХ, БиХ нам је блиска, Србија је гарант мира и постојања БиХ, а БиХ није гарант никаквог мира и стабилности и очувања Србије. Бакир Изетбеговић нема право да говори о деловима српске теориторије, било да је реч о КиМ или о Рашкој области коју он назива Санџаком, а узима себи за то право. Шта би се десило када би се таква одлука спровела и на силу покушала признати независност Космета? То би се прелило код нас, сви бисмо осетили, не бисмо могли мирно да посматрамо како се руши поредак једне земље. Несхватљиво је да га код нас правдају медији и политичари, а ни он није покушао да се оправда", рекао је Вулин.
На данашњој седници ће се, каже, сагледати реална ситуација, сагледати стање, разговарати о раду служби, организацији и шта треба урадити да ситуација остане мирна и стабилна и да се гарантује за стабилност у целом региону.
Изетбеговић је споменуо и рат као средство одбране територијалног интегритета БиХ ако се Република Српска одлучи за референдум. "Од кога се брани? Од својих грађана? Плашити сопствени народ – говори да Изетбеговићу није стало до БиХ. Ако претите ратом трећини територије, да ли вам је стало до тих људи", упитао је српски министар одбране.
Током разговора са генералним секретаром НАТО-а тема је, каже, био и регион јер је Србија та која обезебеђује мир на Балкану.
"Замислите да се Србија понаша као Изетбеговић, колико би требало да читав регион потоне у трајну нестабилност, да се покрену сукоби? Захваљујући председнику Вучићу, ја некада не бих имао његову храброст и стрпљење са људима у окружењу, а и после Сребренице, изјаве Изетбеговића, он успева да одржи политику мира и стабилности", навео је Вулин.
Столтенберг је рекао да војна неутралност није препрека за боље односе са НАТО-ом. "Војна неутралност је чињеница за коју смо се изборили и коју сви релевантни представници међународне заједнице признају. Од тога се више не одступа", рекао је министар.
Када је у питању руско-српски центар у Нишу, Столтенберг је рекао да је одлука на Србији, али амерички званичници у Београду нису оклевали да кажу да се са тим не слажу.
"Србија је самостална, суверена, слободна и док год је Вучић води тако ће се понашати. Саслушали смо велике, али одлука је на нама. Постоји отворени део, видели смо конференцију за штампу, шта је рекао Столтенберг, али одржан је и затворени састанак на којем је било 29 амбасадора чланица НАТО-а и ту је Вучић одговарао на питања и изнео позицију земље. Био сам поносан на њега, били би и наши грађани. Он пази на сваку реч, одмерен је, али видели бисте са колико жестине и храбрости брани наш интерес када се угасе камере. Могао сам да осетим и поштовање од стране свих представника пре и после тог говора", рекао је Вулин додајући да се, за разлику од претходних власти, исто говори и пред камерама и иза њих.
Вулин који је и лидер Покрета социјалиста сматра да су избори потребни.
"Добро је да изађемо на изборе због притисака из света, покушаја да се меша у наш политички живот, покшаја да се формирају једна, две, пет колона, да се утиче на носиоце политичког живота, да би се понашали како неки ван граница земље мисле да треба, а на то је најбољи и понекад једини одговор – питамо Србе", закључио је Вулин. Зоранова кума уздрмала његов исказ и открила детаље последњег разговора с Јеленом, а једно се не поклапа. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Припреме за извођење вежбе „Зима 2017“
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА