Најновије

СПРЕМАН ДА УМРЕ ЗА ИСПРАВНУ СТВАР: Мугабе не подлеже притисцима ни по цену живота! (ВИДЕО)

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе и његова супруга Грејс „спремни су да умру за оно што је исправно“ и немају намеру да се повуку како би оправдали овонедељни пуч у Зимбабвеу, рекао је Мугабеов нећак Патрик Жувао.

Мугабе пркоси војсци и демонстрантима (Илустрација: Правда)

Он се телефоном обратио Ројтерсу са „тајне локације“ у Јужној Африци, рекавши да је Мугабе једва спавао откад је војска преузела власт у среду, али да је његово здравље добро. АП јавља да је државна телевизија Зимбабвеа објавила да је држава „слободна и ослобођена“, док Мугабе, с друге стране, одбија да одступи са позиције председника, упркос томе што се налази у кућном притвору. Хиљаде Зимбабвеанаца преплавило је данас улице Харареа, машући националним заставама уз песму и плес, усхићено очекујући пад председника Роберта Мугабеа. - Ово су сузе радоснице. Целог живота сам чекао овај дан. Напокон смо слободни, рекао је Ројтерсу 34-годишњи Френк Муциндиква, држећи заставу Зимбабвеа. Учесници протестног марша против Мугабеа грле војнике, узвикујући „Одлази, одлази, генерале наш“ и носећи транспаренте с натписом „Не Мугабеовој династији“, наводи британска агенција позивајући се на очевице. Чланови опозиције и други противници Мугабеа позвали су на данашњи скуп у Харареу како би позвали Мугабеа да оде с власти, а војска Зимбабвеа саопштила је да подржава тај скуп. Јуче је, на дан када се Мугабе први пут појавио у јавности откако је његова земља запала у политичку кризу, и његова владајућа странка позвала председника да поднесе оставку, наводи Си-Ен-Ен. Мугабе се јуче, први пут, појавио у јавности после смештања у кућни притвор и преузимања војне контроле у земљи у среду, како би доделио дипломе студентима. "Провинцијске структуре ЗАНУ-ПФ у свих 10 покрајина земље састале су се данас и позвале на оставку свог првог секретара, председника Роберта Мугабеа. Такође су позвали на оставку секретара женске лиге и прве даме Грејс Мугабе", пренео је јуче највећи државни лист Хералд. Војска Зимбабвеа је претходно саопштила да наставља преговоре са Мугабеом о његовој оставци док трага за онима који су били блиски лидеру и његовој супрузи.
У међувремену, све је више сведочења која приказују долазак све већег броја војника и војне механизације у Хараре. Зашто је главни оперативац бритнске обавештајне службе МИ6 за Балкан, којег обавештајне структуре сматрају одговорним за пад Слободана Милошевића и Зорана Ђинђића поново активиран на нашим просторима, сазнајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА