Најновије

МЕЂУНАРОДНИ КРИВИЧНИ СУД: Траже да америчка војска и ЦИА биду под истрагом због ратних злочина!

Тужитељка Међународног кривичног суда затражила је од судија да одобре истрагу о наводима за кршења људских права у Авганистану.

Маринци у Авганистану (Фото: Јутјуб)

Ту су укључене и оптужбе против војске САД и ЦИА за силовање и мучење, злочине талибана против човечности и ратне злочине авганистанских безбедносних снага.
Ово је први пут да је тужитељка тог суда, Фату Бенсуда, затражила истрагу против Американаца због навода о ратним злочинима, наводи АП, уз напомену да САД нису чланица тог суда, али да амерички држављани могу да буду оптужени за ратне злочине почињене у државама које јесу чланице овог суда. 
Амерички Стеј департмент саопштио је да анализира Бенсудин захтев за одобрење истраге, али је истакао да се противи мешању Међународног кривичног суда у Авганистану. 
"Наш став је јасан: истрага Међународног кривичног суда у вези са америчким особљем била би потпуно неоправдана и недопуштена", наводи се у саопштењу Стејт департмента, у којем се закључује да покретање такве истраге неће служити интересима мира, нити правде у Авганистану. 
Бенсуда намерава да истражи и активности оперативаца ЦИА у тајним затворима у Авгаистану и другим земљама које су чланице суда. 
"Доступне информације нам пружају разумну основу да верујемо да су америчко војно особље и оперативци ЦИА починили дела тортуре, окрутног третмана и вређања личног достојанства, силовања и сексуалног насиља над притвореницима везаним за сукоб у Авганистану и на другим локацијама, пре свега од 2003. до 2004.", наводи се у сажетку Бенсудиног захтева. 
Она је истакла и да су талибани и њихови савезници осумњичени за злочине против човечности и ратне злочине "у оквиру распрострањене и систематске кампање застрашивања, циљаног убијања и отимања цивила" за које сматрају да подржавају владу или се супротстављају талибанским побуњеницима. 
С друге стране, авганистанске снаге безбедности се сумњиче за учешће у "систематском мучењу и окрутном понашању према притвореницима везаним за сукоб у авганистанским притворским јединицима укључујући сексуално насиље", наводи Бенсуда. 
Успостављен 2002, Међународни кривични суд је први стални светски суд за кривично гоњење због ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, напомиње америчка агенција.
Прочитајте ОВДЕ о чему су разговарали сиријски председник Башар Ел Асад и руски председник Владимир Путин.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јако поучно и дирљиво, кратко, предавање британског војника о грозотама које је проживео током свог боравка у Авганистану и након повратка из њега.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА