Најновије

Дачић амбасадору Украјине: Настави ли, нећу га ни примити

Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је украјинског амбасадора у Београду Олександра Александровича да "добро размисли" када даје изјаве.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је амбасадору поручио да није на њему да оцењује спољну политику Србије и да га никад неће примити "ако се буде овако понашао".
"Амбасадор Србије у Украјини (Раде Булатовић) чека 48 месеци на пријем код министра спољних послова Украјине Павла Климкина, па се не жали", рекао је Дачић Тањугу у Буенос Ајресу. 
Украјински амбасадор Олександер Александрович, по повратку са консултација у Кијеву, изјавио у уторак да 14 месеци чека на пријем код Дачића, да је у односима Србије и Украјине дуго све било у реду, али да је Србија затим гласала "против Украјине", односно резолуције о људским правима на Криму, и поручио да његов став да "Русија злоупотребљава Србију како би створила хаос и изазвала рат на Балкану" остаје исти. 
Шеф српске дипломатије је рекао да ће се према украјинском амбасадору понашати реципрочно. 
"Како они према Радету Булатовићу, нашем амбасадору, тако ћу и ја према њему, а нарочито зато што се он у својим изјавама понаша недипломатски и ван Бечке конвенције", рекао је Дачић и најавио да ће о том питању разговарати са Климкином за неколико недеља у Бечу, на седници ОЕБС-а. 
Дачић је оценио да то што су неки амбасадори у Србији навикли да их сваког дана неко прима, само показатељ колико је Србија гостољубива земља. 
"У свету је велика ствар да вас прими министар спољних послова као амбасадора. Многи наши амбасадори су то имали прилику да виде једном за четири године, а неки, као што је Раде Булатовић у Украјини, никад. Према томе, украјински амбасадор би требало добро да размисли када даје овакве изјаве", рекао је Дачић. 
С друге стране, нагласио је он, Украјина је изашла ван сале када се гласало о Косову у Унеску, а у Савету безбедности се придружила захтеву да се ревидира формат седнице Савета безбедности о Косову. 
"На сваком међународном скупу они наступају против интереса Србије. Није његово да оцењује спољну политику земље. Замислите када би Раде Булатовић у Украјини говорио о политичким односима и спољној политици Украјине? Ако се буде овако понашао, никад га нећу ни примити, јер он има редовну комуникацију за мојим заменицима и помоћницима", рекао је Дачић. 
Истовремено, шеф српске дипломатије је упитао да ли "треба да дрхтимо када неки амбасадор да неку изјаву". 
"Они треба да се понашају у складу са Бечком конвенцијом или неће више бити добродошли или их, као што смо се према албанском амбасадору понашали, неће нико примати у одређеним месецима у нашој земљи", поручио је Дачић након што је у престоници Аргентине потписао Споразум о трговини и економској сарадњи између две земље, заједно са аргентинским колегом Хорхеом Марселом Форијем.
Прочитајте ОВДЕ шта Дачић каже о признавању Косова као услову за чланство у ЕУ?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта каже Дачић о спољнополитичкој позицији Србије?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА