Најновије

ДОДИК: За Младића је резервисано место хероја! Ово није пресуда српском народу!

За српски народ генерал Младић је истински херој и патриота, нагласио је данас председник Републике Српске (РС) Милорад Додик на конференцији за новине поводом пресуде Ратку Младићу.

Милорад Додик (Фото: Ria)

Додик је рекао да пресуда Младићу није пресуда српском народу, те да у РС нико не верује да је он крив, преноси РТРС.
Хашки трибунал изрекао је данас пресуду некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу, осуђујући га на казну доживотног затвора за геноцид у Сребреници.

Звиздић: Злочин се не може исплатити

Пресуда Међународног кривичног суда за бившу Југославију врховном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу још је једна потврда да се ратни злочин никада и никоме не може исплатити, ма колико се злочинци скривали и бежали од своје одговорности, поручио је председавајући Већа министара БиХ Дениса Звиздића.
Он је додао да казна коју је Хашки трибунал изрекао ратном команданту ВРС неће вратити на хиљаде страдалих недужних цивила, ни њиховим породицама донети коначни смирај, али је важност те судске пресуде далекосежна за будућност целог региона, преноси Клиx.ба.
Ратна историја бивше Југославије писаће се на темељу доказа и чињеница које су недвосмислено утврђене у хашким судницама, а све остало су дневнополитичке реакције с циљем да се повесни значај данашњег догађаја умањи или релативизира, истакао је он.
Ратко Младић је у рату командовао војним јединицама које су починиле неке од најгорих злочина у новијој хисторији, његова одговорност је утврђена изван сваке разумне сумње и он ће остати упамћен само по својим злоделима, поручио је Звиздић.
Он је изразио наду да ће пресуду коју је Међународни кривични суд данас изрекао Ратку Младићу пажљиво прочитати сви они који још увек призивају нове поделе и сукобе, ако већ нису спремни да се суоче са својом прошлошћу.

Иванић: Помоћ Младићу

Бањалука - Члан Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, коментаришући данашњу пресуду Ратку Младићу, рекао је да се од Хашког суда који је током мандата пре пресуде Младићу, Србима изрекао пет доживотних казни и укупно 758 година затвора, Хрватима 166 година, а Бошњацима свега 41,5 годину, ништа друго није могло ни очекивати.
Он је рекао да никако не треба одустати од подршке Младићу и да му треба пружити максималну помоћ у жалбеном поступку.
"Када погледате све ове стотине година казне које су добили Срби и томе додате податак да је Хашки суд укупно за све злочине над Србима до сада изрекао свега 50 година затвора, то о овом суду довољно говори", рекао је Иванић Фени.
Он сматра да пресуда Младићу показује да се наставља негативан однос према Србима и да це Хашки трибунал остати упамћен по томе да није делио правду, већ политику".
"Хашки трибунал је уместо поверења донео неповерење. А уместо помирења довесће до нових политичких сукоба", рекао је Иванић.
Он је нагласио да РС наставља да функционише и да остаје гарант опстанка српског народа у БиХ.
"Сви који у Сарајеву покушавају РС довести у питање, у томе неће успети. Српски народ има довољно инструмената да одбрани своју позицију и своје институције", поручио је Иванић. 

Чубриловић: Хашки суд пристрасан

Првостепеном пресудом генералу Ратку Младићу, Хашки трибунал је наставио досадашњу праксу изрицања високих казни бившем политичком и војном руководству Републике Српске, чиме је још једном очигледно показао да је пристрасан, необјективан и политички мотивисан изјавио је данас председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.
"По утврђеној матрици и стереотипу о искључивој кривици једног народа у протеклом грађанском рату у Босни и Херцеговини, хашки суд је наставио да најстроже кажњава само Србе. Након свих спорних пресуда, уз игнорисање српских жртава, материјалних доказа и експертских вештачења о злочинима почињеним над Србима, од Хашког суда није се ни очекивало да суди другачије", рекао је предсједник Народне скупштине.
Председник Чубриловић је нагласио у писаној изјави да је Хашки трибунал, кажњавајући Србе, којима је изрекао око 1.200 година затворске казне, док је истовремено ослобађао одговорне за злочине над Србима упркос бројним доказима, сведочењима и видео снимцима који доказују те злочине, показао да доноси политичке и пристрасне пресуде.
"Хрвати, Бошњаци и Албанци заједно су осуђени на троструко мању казну која у укупном збиру износи око 360 година. Поред тога, Хашки трибунал није судио ни Фрањи Туђману, ни Алији Изетбеговићу, нити другим вископозиционираним војним и политичким функционерима Бошњака и Хрвата".
"Онима којима је судио, судио је на такав начин да их ослободи кривице. Таквим деловањем Хашки трибунал је нанео огромну штету процесу помирења у Босни и Херцеговини и региону", наводи председник Чубриловић.
"Без обзира на рад Хашког трибунала, уставна позиција Републике Српске и загарантована права српског народ у Босни и Херцеговини нису и неће бити угрожена", рекао је Чубриловић.
Председник Чубриловић изјавио је да је разочаравајуће то што Хашки трибунал није имао разумевања за здравствено стање генерала Младића и није му омогућио лечење на адекватан начин.
"Селективна правда никада није довела до позитивних помака у постконфликтном друштву. Тако и селективна хашка правда није довела до помирења у региону. И то је крах мисије тог суда, ако је помирење уопште било циљ његовог оснивања", рекао је Чубриловић.
Он је изразио наду да ће тим одбране генрала Ратка Младића, у другостепеном поступку, успети да докаже да је генерал своју дужност начелника Генералштаба Војске Републике Српске обављао професионално и часно и дао је дао значајан допринос у одбрани српског народа у Босни и Херцеговини, стоји у писаној изјави председника Скупштине Републике Српске недељка Чублировића. 
Прочитајте ОВДЕ зашто ипак није све готово када је реч о Младићу?
Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик: Никакве користи немамо од БиХ.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА