Најновије

ПОСТОЈЕ ПРЕТЊЕ: Хрватска опет на "црној листи"

Хрватска је поновно у групи земаља за које Европска комисија сматра да треба спровести дубинску анализу због претње од макроекономских неравнотежа.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Европска комисија спроводи дубинску анализу како би се проверило постоји ли опасност од претераних неравнотежа, објавила је Комисија.
Европска комисија је у среду је објавила Годишњи преглед раста у ЕУ, Извештај о механизму упозорења и Заједнички извештај о запошљавању. 
Објављивањем тих документа започиње нови циклус Европског семестра, механизма за координацију економских политика унутар ЕУ како би се избегло понављање финансијске и дужничке кризе. 
Извештај о механизму упозоравања саставни је инструмент европског семестра којим се жели спречити или свладати неравнотеже које отежавају нормално функционирање привреде држава чланица, еурозоне или ЕУ-а у целини. 
На темељу анализа из извештаја о механизму упозоравања предложено је да 12 држава чланица буде предметом детаљног преиспитивања у 2018. То су исте оне државе чланице за које је у претходном циклусу поступка због макроекономских неравнотежа утврђено да имају неравнотеже - Бугарска, Кипар, Француска, Хрватска, Ирска, Италија, Холандија, Немачка, Португал, Словенија, Шпанија и Шведска. 
Комисија ће резултате детаљног преиспитивања представити у оквиру извештаја по државама чланицама у фебруару 2018. Тада ће оценити треба ли покретати корективни механизам за исправљање макроекономских неравнотежа, а на темељу оцене је ли реформски програм Владе довољно амбициозан за исправљање неравнотежа. 
Ово је пети пут да је Хрватска у групи земаља за које је потребно спровести дубинску анализу. У претходном циклусу Европског семестра утврђено је да Хрватска има прекомерне макроекономске неравнотеже. 
"У фебруару 2017. Комисија је закључила Хрватска има прекомерне макроекономске неравнотеже, посебно због ризика повезаних с високим нивоом јавног, корпоративног и спољног дуга, углавном деноминираног у страној валути, а у контексту ниског потенцијала раста", наводи Комисија. 
Комисија додаје да су по ажурираним подацима одређени број показатеља изнад прага, посебно нето међународна инвестициона позиција, јавни дуг и стопа незапослености. 
Нето међународна инвестициона позиција је разлика између износа који је иностранство инвестирало у некој земљи, и износа који је та земља инвестирала у иностранству, а која се изражава у постотку БДП-а. 
"Међународна нето инвестициона позиција се смањује, али и даље остаје на високом нивоу, с истрајним валутним ризиком. Текући рачун показује знатан вишак и позитиван је од 2013. Тај вишак је у почетку долазио од смањења домаће потражње, а сада је све више утемељен на снажном расту извора, подстакнут побољшаном ценовном конкуретношћу. Повећање удела у извозном тржишту убрзано је 2016. Дуг приватног сектора се смањио због слабог кредитирања, али је још на високом нивоу. Наставак снажног привредног раста требало би придонети процесу раздуживања, смањујући притисак од очекивања кредитног раста", каже Комисија. 
Комисија додаје да, иако се смањује, и даље остаје велики удео ненаплативих кредита, да се смањио и да ће се наставити смањивати јавни дуг, да пада стопа незапослености, али у великој мери због смањења радне снаге. 
"Ризици за економске изгледе повезани су с реструктирирањем великог концерна Агрокора", наводи Комисија.
Прочитајте ОВДЕ којих је све десет министара на платном списку Мила Ђукановића?
Извор: T Portal

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Колики је стварни губитак у Агрокору и ко ће одговарати? Како ће руске банке и други кредитори наплатити своја потраживања од Агрокора? Како ће се та ситуација одразити на економију Хрватске?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА