Најновије

КАД АМЕРИКАНЦИ ЧАСТЕ: Грузија за мртве војнике у Авганистану добија могућност куповине бескорисног оружја против Русије!

И поред све жртве, Грузија ипак неће добити оно што највише жели - чланство у НАТО.

Награда за мртве војнике - "џавелин" (Фото: public)

Грузија већ годинама покушава да што више ангажује Западни свет и НАТО у своје сукобе са Осетијом, Абхазијом и Русијом, али упркос свим напорима Тбилисија, чланство у Алијанси није на дневном реду, али је Грузија добила могућност да за баснословну цифру од 75 милиона долара купи 72 америчка преносива противтенковска система "џавелин". У пакету са 70 преносивих лансера, Американци Тбилисију у ову цифру урачунавају и 410 ракета, 2 унапређена "џавелина", основни тренинг и до 70 ракета за симулацију. Ова залиха се у случају озбиљних ратних дејстава утроши у периоду од 3 сата, процењују руски стручњаци. У Тбилисију су ову понуду Вашингтона прогласили за велику победу, јер они ово оружје потражују од САД-а још од 2008. године, када су оружане снаге те земље напале Јужну Осетију и руске миротворце, започињући рат који су на крају изгубили. Вашингтон је, дакле, већ 10 година, за које време су ови системи постали прилично неупотребљиви против модерних руских оклопа на тенковима, одбијао да испоручи оружје Грузији због могућности оштре реакције Русије, али је такав став сада промењен, што је и наговештено након посете подпредседника САД Мајка Пенса Тбилисију у августу ове године, када је договорен трогодишњи програм обуке грузијских војних снага, као и замена совјетских "калашњикова" америчким М240.
Да подсетимо, Грузија је у својим настојањима да се приближи НАТО учествовала у мисијама Алијанске у Ираку и Авганистану. Те мисије коштале су живота 32 грузијска војника.

Џавелин (копље)

Амерички "џавелин" је једноставан навођени противтенковски ракетни систем, који може да служи и за извиђање. Ракета је независна од лансера након испаљивања, што омогућава јединици која га опслужује да се одмах по испаљивању врати у заклон. Ракете које имају инфрацрвено навођење имају домет од 4.750 метара. Зашто Американци тврде да ће поново доћи до рата у Донбасу, прочитајте ОВДЕ. Шта западни аналитичари препоручују НАТО алијанси као једини могући корак у жељи да парира Русији, прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Развој руског динамичког оклопа за тенкове, у приличној мери је обесмислио америчке противтенковске ракетне системе:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА