Најновије

ТЕНДЕР "ПОД ВЕЛОМ ТАЈНЕ": Грађани Србије платиће систематски преглед за посланике...

Тендер који је Скупштина Србије расписала за систематски преглед запослених и даље је обавијен велом тајни, јер из информативне службе парламента нема основних информација о томе ко ће бити прегледан и колики новац је за то предвиђен.

Скупштина Србије (Фото: Јутјуб)

Према тендерској документацији, систематски преглед обухвата низ специјалистичких прегледа, а кроз разговор са челницима водећих, приватних клиника у Београду, закључује се да би из буџета за ове потребе могло бити издвојено од 43.000 евра, па до 64.500 евра, уз претпоставку да ће цена по пацијенту износити од 100 до 150 евра, а да је на списку за прегледе њих 430.
Незванично, систематским прегледом неће бити обухваћени посланици скупштине, јер су они "на привременом раду", већ само стално запослени у овој државној институцији. Питање постављено информативној служби, а на које нема одговора, јесте зашто су запосленима у скупштини омогућени бесплатни лекарски прегледи (о трошку пореских обвезника Србије), када те прегледе могу и сами обавити у установама где се иначе лече.
Саговорници сматрају да низ специјалистичких прегледа у кратком временском року сигурно не могу обавити домови здравља и државне клинике, већ ће тендерске услове проћи они из приватног сектора. Занимљиво је да већина њих није ни обавештена о тендеру који је расписан још 8. децембра, а отворен је до 18. децембра. Међу њима је и општа болница Бел Медик.
Медицинска директорка Бел Медика Ивана Петровић чак се захвалила на информацији о тендеру, додајући да ће ова болница највероватније послати своју понуду.
- Нисмо знали да је Скупштина расписала тендер, али смо и раније обављали систематске прегледе запослених, имамо све акредитације, довољно стручњака и особља и највероватније ћемо послати понуду. Цену ћемо формирати након што прегледамо тендерску документацију и видети какви се све прегледи очекују - истиче Петровић.
Запосленима у скупштини биће анализирана комплетна крвна слика и урин, прегледаће их интерниста, кардиолог, офталмолог, биће подвргнути рендгену и ултразвучној дијагностици свих органа, а женама ће бити доступан и гинеколог.
Бивши председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Драган Цветић каже да с обзиром на обим посла, тендер сигурно неће проћи неки од државних домова здравља.
- У државним здравственим установама недостаје особља, простора, времена, тако да се у кратком року не могу прегледати 430 запослених. Посао ће сигурно добити нека од приватних клиника - каже Цветић. Саговорник је радио у једној од њих и тврди да цена по прегледу, иако ће бити снижена с обзиром на број људи који ће бити прегледани, не може бити испод 100 евра, а да ће највероватније ићи до 150.
- Систематски прегледи су у складу са законом и не разумем зашто детаље о овој одлици скупштина држи под велом тајне - закључује Цветић.

Услови

Према тендерској документацији, број запослених који ће обавити систематски лекарски преглед износи 430, и то 289 жена и 141 мушкараца. Систематски лекарски преглед за сваког запосленог мора бити завршен у току једног дана, у здравственој установи која добије посао на тендеру. Здравствена установа са којом се закључи уговор обавезна је да, након прегледа запослених, у року од седам дана од извршеног прегледа достави извештај о обављеним прегледима и анализама.
Прочитајте ОВДЕ који ће то још намет убудуће плаћати грађани?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Посланици Скупштине Србије на тесту из историје.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА