Најновије

КРАХ ЈЕМЕНСКОГ ОТПОРА: Хути изазвали рат у престоници?! Салех позива Саудијце на примирје и преговоре!

Жестоки оружани сукоби избили су у Сани, престоници Јемена, пре три дана између револуционарног покрета Хити и присталица највишег политичког ауторитета и њиховог савезника у борби против саудијске агресије у тој земљи, бившег председника Алија Абдулаха Салеха.

Али Абдулах Салех - Хути (Илустрација: Правда)

Оружани сукоби у престоници и даље избијају спорадично, а до сада су однели неколико живота на обе стране, јавили су локални извори. Да ствар буде још гора по браниоце Јемена, сукоби између савезника данас су се проширили и у провинцију Хаџа, али се јављају и на другим тачкама.  Погледајте снимак уличних борби дојучерашњих савезника у јеменској престоници: Према наводима локалних извора, сукоби су започели 29. новембра, упадом Хутија у џамију која је служила као главни штаб Салехових присталица. Према претпоставкама упућених, пошто се сами Хути нису оглашавали по овом питању, овакав њихов потез био је само "показивање мишића" у унутрашњем поретку, на шта упућује и чињеница да су се они из џамије повукли након неколико сати. Локални активисти објавили су снимке вечерашњих борби између хутија и салеховаца у Сани: Сам Али Абдулах Салех критиковао је Хутије и чак рекао да је спреман за преговоре са Саудијцима, што се сада тумачи као крај савеза који је бранио Јемен од 2015.
- Позивам нашу браћу у суседним земљама да зауставе агресију и подигну блокаду и ми ћемо окренути нови лист. Заклињемо се нашој браћи и суседима да ћемо, након постизања примирја и подизања блокаде, одржати дијалог директно кроз легитимни ауторитет који представља наш парламент, рекао је Салех, пренела је катарска Ал Џазира.  Како је пренела саудијска агенција СПА, врх саудијске коалиције је "са радошћу прмио Салехову изјаву", најавивши да је ово "почетак ослобођења Јемена од Ирана". Након тога, Хути су оптужили Салеха за "пуч" у Сани и осудили његов позив саудијској коалицији. - Салехов говор је пуч против нашег савеза и партнерства и разоткрива превару оних који тврде да се супротстављају агресији, рекао је портпарол Хути покрета, пренела је Ал Масира. Хути су након овог саопштења тенковима блокирали престоницу и изазвали панику у већ измученом граду: О размери злочина саудијске коалиције која изгладњује милионе, не да ни лековима да уђу у Јемен, док Америка подржава, а свет ћути, прочитајте ОВДЕ. О најновијем нападу Израелских снага у Сирији, прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА