Најновије

Трамп је Путину обећавао сарадњу и пријатељство, а онда је за недељу дана ударио три шамара Москви

Амерички председник Доналд Трамп се на почетку мандата обећавао сарадњу и пријатељство са Русијом, међутим, односи две државе су крајем године достигле најнижи ниво.

Путин и Трамп (Фото: kremlin.ru)

У периоду од само недељу дана Трампова администрација је Русију назвала “ривалском силом”, увела санкције блиском сараднику руског председника Владимира Путина и одлучила да поклони Украјини антитенковско оружје како би јој помогла у борби против проруских милиција на истоку земље, пише Си Ен Ен.
Ради се о серији корака који су у складу са тврђом реториком из Стејт дипартмента у вези са руским активностима у источној Украјини, али и са оптужбама Пентагона да Русија намерно крши споразуме о избегавању конфликата у Сирији. Акције америчке владе показују оштар заокрет од топле кооперативније везе са Русијом, за коју се залагао Доналд Трамп у току своје кампање и почетком мандата.
Трамп се ближи крају прве године председниковања, а бројни фактори су утицали на његову промену планова. Многи кажу да је он приморан да мења однос према Русији.
Он је под притиском текуће истраге могућих веза између његових сарадника и Кремља, као и неповерења које међу америчким обавештајцима, законодавцима и дипломатама влада према Русији, нарочито због њених сајбер активности.
Људи блиски Трампу који су се залагали за више сарадње са Москвом углавном су истерани из Беле куће. Националне безбедносне позиције широм администрације су сада попуњене људима који су изразили опрезније ставове о Русији.
Политика америчке владе према Русији је веома конфронтациона, сматра Мет Роџаснки, директор Института Кенан.
- Овакву плитику дефинитивно не бисмо очекивали од Трампа. Мислим да чак и Руси схватају да је идеја другачијег приступа немогућа – рекао је он.
Према његовом мишљењу, постоје знакови који упућују на пораст тензија 2018. године.
- Предстоји нам драма – рекао је он.
Стејт дипартмент је најавио одлуку да Украјину снабде „унапређеним одбрамбеним способностима“ 22. децембра, само неколико дана након што је администрација најавила да ће дозволити Украјини да купује оружје мање величине од америчких компанија. Истог дана Пентагон је оптужио Русију да је намерно прекршила споразум о спречавању инцидената на небу изнад Сирије, након небезбедног сусрета америчких и руских авиона.
- Русија не успева да сиријски ваздушни простор учини безбедним од конфликата. Неки од ових инцидената нису грешке - изјавила је портпаролка Пентагона Дејна Вајт.
- Не очекујем савршенство, али не очекујем и опасне маневре - рекао је секретар за одбрану Џејмс Матис новинарима.
Одлука о слању оружја у Украјину, уследила је након нових сукоба украјинских војника и проруских сепаратиста.
Заменик руског шефа дипломатије Сергеј Рјабков је рекао да тим потезом “САД гурају Украјину у ново крвопролиће”.
- САД су прешле линију, на неки начин. Њихово оружје може довести до нових жртава у нама суседној земљи, а ми на то не можемо да останемо равнодушни – упозорио је Рјабков.
Дан касније, америчка администрација је најавила нове санкције због кршења људских права тројици Руса и двојици Чечена, међу којима је и Рамзан Кадиров, чеченски председник и блиски пријатељ Владимира Путина. Све је то уследило након што је објављена нова Национална безбедносна стратегија која каже да Русија жели да обликује свет у супротности са америчким вредностима и интересима и да жели да ослаби међународни утицај Вашингтона. Путин је ту стратегију назвао агресивном и рекао да ће је Русија добро проучити.
Топ-листу моћног НАТО оружја које не ради можете погледати ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најважнији састанак у модерној историји! Путин и Трамп један на један
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА