Најновије

Оптужница против бившег члана ХВО због злочина над Србима

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигнуло је оптужницу против бившег припадника Хрватског већа одбране (ХВО) Алминка Исламовића који се терети за ратне злочине над цивилима српске националности на подручју Босанског Брода.

Суд БиХ (Фото: Јутјуб)

Из босанскохерцеговачког државног тужилаштва су навели да је Исламовић (57) који је рођен у Славонском Броду држављанин Хрватске и БиХ, а оптужен је да је од марта до октобра 1992. као заповедник војне полиције 101. бригаде ХВО лично или са другим припадницима ХВО кршио међународно хуманитарно право, односно одредбе Женевске конвенције.
Према наводима оптужнице, Исламовић је учествовао у противзаконитом затварању српских цивила, њиховом убијању, физичком и психичком злостављању, пљачкању и паљењу имовине српског становништва, као и паљењу и уништавању културних, историјских и религијских споменика на подручју општине Босански Брод.
У оптужници стоји да су жртве злочина што су их починили Исламовић и остали припадници ХВО злостављане и премлаћиване у подруму полицијске станице у Босанском Броду које су кориштене као заробљенички објекти у којима су незаконито били заточени српски цивили.
Тамо је убијено или је од последица премлаћивања умрло више затвореника, а некима од њих се губи сваки траг и њихова тела ни до данас нису пронађена, Исламовић је оптужен и да је од затвореника изнуђивао новац како их не би убио.
Прочитајте ОВДЕ ко је Александру ВУчићу после заоштравања са Хрватском рекао да "спусти лопту"?
Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Суд БиХ ослободио припаднике тзв. Армије БиХ, јер су српске цивиле убили грешком?!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА