Најновије

НЕ ЗНА ИЛИ НЕЋЕ ДА ЗНА: Амерички генерал упоредио слику утопљеног дечака са "покољем" на Маркалама!?

Генерал Мартин Демпси, начелник Здруженог штаба америчке војске, тврди да ће велика избегличка криза на глобалном нивоу трајати 20 година због 60 милиона избеглица колико је данас у свету.
Слика која је узнемирила свет (фото: Јутјуб)

Слика која је узнемирила свет (фото: Јутјуб)

У интервјуу за BBC News Демпси је рекао да је прилив миграната у Европу био "најистакнутије питање" о којем су САД и војни лидери НАТО расправљали на редовним састанцима у протеклих неколико месеци. - У јужној Европи осећају да не добијају довољно подршке да се изборе с овим изазовом, у централној и северној Европи лидери осећају да се ради о проблему који треба да се решава на југу. Ипак, мислим да почиње полако да се схвата да ово јесте права криза - сматра Демпси, који ће 1. октобра предати дужност генералу Јозефу Данфорду. Демпси је навео да је питање миграната који беже од насиља у Сирији и северној Африци "нешто што га брине". Слика трогодишњег сиријског дечака који се утопио код турске обале подстакла је пажњу према мигрантима који очајнички беже у Европу од рата у Сирији. По америчком генералу, ове фотографије могле би да имају сличан утицај као "покољ" на пијаци Маркале у Сарајеву који је преокренуо јавност у корист интервенције НАТО-а у БиХ. - Сећам се да је свет стао и погледао Сарајево. Данас постоји 60 милиона избеглица у свету, 42.000 породица дневно по подацима УН-а иду у избеглиштво, а стиче се утисак да интересовање јавности није на нивоу оног које је тај један инцидент у Сарајеву изазвао пре 20 година - казао је Демпси. Он сматра да су последице распада породица међу тих 60 милиона избеглица проблем који ће будући лидери морати да решавају деценијама. - Моје мишљење у вези с овим јесте да морамо да унилатерално и у сарадњи са партнерима гледамо на ова питања као на генерацијски проблем и да се организујемо и снабдемо да би се на на одрживом нивоу суочавали с овим наредних 20 година - рекао је Демпси.
Прочитајте још:Све више земаља повлачи злато из америчких федералних резервиПУТИН: Да, војно помажемо АсадаОрбан: На граници са Србијом за почетак полиција, касније можда и војска
Извор: srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА