Најновије

РУСКА ЦРКВА СКЛАЊА ЛЕЊИНА СА ЦРВЕНОГ ТРГА: Уклонити највећег мучитеља 20. века

Руска православна црква службено је затражила уклањање посмртних остатака Владимира Иљича Лењина са Црвеног трга у Москви, саопштио је јуче Свети архијерејски синод поводом стоте годишњице револуционарних превирања у Русији.

"Уклонити највећег мучитеља 20. века" (Фото: РИА)

“Уклањање остатака једног од највећих мучитеља 20. века и рушење његових споменика могло би бити један од симбола помирења руског народа”, наводи се у саопштењу у ком се додаје како би слично требало поступити и са називима градова, области и улица.
Руски револуционар Лењин умро је 21. јуна 1924., а упркос његовој жељи да буде сахрањен поред родитеља, комунистичко водство је искористивши искрени шок и изливе емоција у земљи, његово тело балзамовало и трајно изложило у маузолеју у Москви, у поступку који асоцира на мумифицирање египатских фараона.
Као узрок смрти наведена је атеросклероза, али обдукција и информације коју су продрле у јавност након пропасти социјализма 1991. сугерирају и могућност смрти као последице вишегодишњега разорног деловања сифилиса.
Историчари остају подељени па тако једни тврде како је Лењинова смрт у 53. години последица атентата, узрокована хицима у главу и каснијим можданим ударима, а неки истичу како је умро због узнапредовалог сифилиса и лечења салварсаном, леком против сифилиса. Одмах након Лењинове смрти Петроград је преименован у Лењинград, а његов родни Симбирск прозван је Уљановск, по његовом породичном имену Уљанов.
Извор: ТПортал

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА