Најновије

ЕВРОПА ПРЕТИ БАЛКАНУ: "Престаните да се играте с ватром!"

Европска унија поручила је лидерима Западног Балкана да "престану да се играју ватром."

Јоханес Хан (Фото: Синхуа)

Агенција додаје да је и порука балканским лидерима да оставе по страни своје политичке кавге како би искористили обновљену забринутост европског блока за регион.
Европски комесар Јоханес Хан говорио је на самиту шест балканских земаља које желе да се придруже ЕУ, али су забринуте због отпора неких држава чланица због пријема било којих бивших комунистичких држава из источне Европе. 
Идеја чланства у ЕУ годинама је покретачка сила реформи на Балкану, након 10-годишњег периода ратова и нереда 1990-их година. 
Након одлуке Британије да напусти европски блок, дошло је до пораста десничарског популизма и развоја дебате о будућности ЕУ, а проширење блока стављено је на последње место, напомиње британска агенција. 
Аналитичари и дипломате кажу да је то ослабило моћ ЕУ на Балкану, углавном сиромашном региону где су присутне међуетничке тензије, корупција и забрињавајући помак према ауторитаризму, наводи Ројтерс. 
Запад каже да Русија користи овакву ситуацију у своју корист, стварајући савезе и погоршавајући напетости. 
Након прошлонедељног самита ЕУ, на коме је тај блок поновио да је посвећен "европској перспективи" Балкана, Хан се у Сарајеву састао са премијерима Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Косова. 
Хан је наизглед алудирао на Русију када је рекао да постоји "ниво утицаја са истока без преседана" и изјавио да је политика председника САД према Балкану и даље нејасна. 
Самит, који су организовале БиХ и ЕУ, бавио се економском сарадњом и инфраструктурним пројектима у региону. 
Одржан је упркос политичкој кризи у Македонији, опозициониом бојкоту парламента у Црној Гори, љутитих изјава између Србије и Косова и претње распарчавања у Босни, примећује Ројтерс. 
Британска агенција указује да се разговарало и о могућем формирању регионалног тржиста у које је укључено 20 милиона људи. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА