Најновије

ЛУДИЛО МАНБИЏА: Руси ушли у град, Сиријци заузимају положаје, Американци патролирају на све стране, а Турци се спремају за напад! (ФОТО)

Након одлике Војног већа Манбиџа да територију под својом контролом препусти Сиријским властима, настао је потпуни хаос на терену око северног сиријског града.

Док Американци патролирају, Курди везују своју заставу за руску (Фото: Твитер, Правда)

Одмах након објаве Војног већа Манбиџа, у четвртак, да ће пред налетом турских снага у операцији "Штит Еуфрата", обезбеђивање територије у околини овог града бити предато Дамаску, руске и сиријске јединице упутиле су се према овим територијама. Војно веће Манбиџа део је војног крила такозваног "Сиријског демократског фронта" (СДФ), курдске организације која је формирана, опремљена, и све време ужива логистичку подршку од САД-а, а за коју Турци тврде да је сиријски огранак ПКК. Сиријска претходница послата је на линије раздвајања како би организовала примопредају положаја, док су се руски хуманитарци и војна полиција одмах упутили према Манбиџу.

Пошто се о процесу примопредаје нису оглашавали нити руска, нити сиријска, нити курдска страна, завладала је потпуна збуњеност у редовима још две стране умешане у дешавања у овом делу покрајине Алепо - САД-а и Турске. Турска страна, још увек у неверици пред овим руско-курдским договором наставља са допремањем појачања на линију раздвајања. Основне снаге које би требало да учествују у операцији освајања Манбиџа, према најави турског председника Реџепа Ердогана, чиниће Турска војска, док је протурским "побуњеницима" намењено да чувају заузете положаје. Иако су на курдске положаје већ пристигли представници Сиријске армије, турске снаге наставиле су гранатирања, а на одређеним тачкама и пробој фронта, а забележено је да су у неке кризне делове фронта дошли и амерички војници у видно обележеним возилима, како би зауставили турске нападе. Снаге које САД има распоређене у војној бази која је пре свега недељу дана отворена у Манбиџу, налазе се у стању појачане приправности. Према наводима локалних активиста, приметно је да се њихова возила крећу у свим правцима и да покушавају да прате развој ситуације, покушавајући притом да не остварују контакте са руском или сиријском војском. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА