Најновије

НАТО У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Немају средства за рат са Русијом

Највиши војни званичник НАТО-а упозорио је да су складишта муниције Запада, која помажу Украјини у рату против Русије, скоро празна.

Холандски адмирал Роб Бауер, који председава Војним комитетом НАТО-а, рекао је на састанку Варшавског безбедносног форума у ​​уторак да су европске и америчке залихе муниције — кључне за артиљеријски интензиван рат у Украјини — при крају, преноси Гардијан.

„Украјини дајемо системе наоружања, што је одлично, и муницију, али не из пуних магацина. Почели смо да поклањамо из полупуних или нижих складишта у Европи“, рекао је он, а преноси ЦНН. „Сада се види дно бурета.

"Потребне су нам велике количине", додао је Бауер, преноси Би-Би-Си. „Економија коју смо заједно изградили за 30 година у нашим либералним економијама довољна је за многе ствари – али не и за оружане снаге када је у току рат.

Џејмс Хепи, министар одбране Велике Британије, поновио је Бауерову забринутост на панелу у уторак, позивајући западне земље да повећају производњу муниције.

„Морамо да задржимо Украјину у борби у будућности“, рекао је Хепи, преноси ЦНН. Он је додао да то укључује „настављање давања, дан за даном, и допуњавање сопствених залиха“.


Међутим, сама количина артиљерије која је потребна Украјини је запањујућа. Иако није јасно колико се тачно граната тренутно испаљује, званичник Пентагона је прошлог новембра проценио да Украјина испаљује између 4.000 и 7.000 граната дневно.

САД су Украјини већ дале најмање 2 милиона артиљеријских метака од 155 мм од руске инвазије пре 20 месеци, наводи се у саопштењу Пентагона из августа.

„Доступност муниције може бити најважнији фактор који одређује ток рата 2023. године, а то ће зависити од страних залиха и производње“, написали су амерички стручњаци за одбрану Мајкл Кофман и Роб Ли у децембру за Институт за спољну политику.

Међутим, будући да је будућност западне помоћи неизвесна, Украјина сада покушава сама да реши проблем.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је на састанку са савезницима прошле недеље да је издвојио национална средства за изградњу партнерстава за производњу оружја са западним одбрамбеним извођачима, о којима се, како је рекао, „већ преговара“, наводи Политико.

ПУТИН ЗВАО ПАЛЕСТИНСКОГ ПРЕДСЕДНИКА! Русија стоји уз народ Палестине

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА