Најновије

"УБИЦЕ САТЕЛИТА": САД у страху од руске "претње", али из космоса!

Американце и њихове медије не прогони „руска опасност“ само на земљи, или води и ваздуху, него и у космосу.

Лансирање сателита (Фото: Јутјуб)

Управо су објавили да су амерички војни и космички експерти фасцинирани маневарским способностима малих руских сателита који су прилично дуго били у некој врсти „дремежа“.
Навели су да је Русија од 2013. до 2015-те лансирала три мала сателита - Космос-2491, Космос-2499 и Космос-2504 и да су сва три по годину или дуже били „пасивни“. А да су се два од њих у последње време „нагло покренула“.
Амерички медији тврде да је један од њих снизио сопствену орбиту стотине метара. Али, не тек онако, већ - да би избегао велики „комад“ кинеске метеоролошке сонде коју је кинеска армија уништила 2007-ме, ради тестирања противсателитске ракете.
Један онлајн лист је објавио: „Посматрачи су почели да се чешу по глави када су видели те маневарске способности руских космичких апарата које заиста остављају утисак. Изгледа да нико изван руске владе - вероватно и војног врха САД - не зна чему служе ти сателити“.
Амерички стручњаци процењују да ти сателити могу бити „демонстратори технологија“. Али, да могу бити и „претходници правог орбиталног оружја“.
На ову тему је др Лаура Грего, космички експерт из масачусетског Савеза забринутих научника рекла: „Ти космички апарати у сваком случају интригирају“.
Међутим, они који знају праву намену тих апарата - ћуте.
Руска космичка агенција (Роскосмос) о тим сателитима није објавио ништа још од 2014.те.
Медији наводе да су разлози њиховог лансирања у прво време били јасни јер су ти апарати од по 90 килограма неколико пута 2014, 2015. и 2016. прилазили на само неколико метара од остатака ракета које су их изнеле на орбиту. А то је могло да значи да су „Космоси“ - „инспекцијски сателити“ који су у стању да прилазе на мала растојања до свемирских бродова - да их скенирају или омогуће њихов ремонт, модификовање или демонтажу. Независни експерт за руске свемирске бродове - Анатолиј Зак - изнео је тврдњу да тајанствен сателити могу, и по димензијама и по карактеристикама, одговарати руском сателиту „Јубилејни“.
Зак наглашава да је очевидан „потенцијал војне примене тих сателита“. Он сматра да такви апарати могу бити опремљени ласером или носити експлозив. „Ако један сателит прилази другом на мало растојање - јасно је да му може нанети штету“.
Америчко издање тврди да је један од тих сателита - Космос-2491 - Русија покушала да изведе на орбиту тајно, тако што га је лансирала заједно са три телекомуникациона сателита.
У децембру 2014. је тадашњи шеф Роскосмоса Олег Остапенко изнео уверавање да су ти свемирски апарати са наглашеним маневарским способностима намењени „искључиво мирнодопским задацима“.
Наводно Космос-2491 неактиван од краја 2014, али да је зато Космос-2499 у пролеће прошле године извео неке „драматичне маневре“, па потом мировао до марта 2017-те.
Космос-2504 је такође „спавао“ годину и по од момента када се приближио остатку ракете у октобру 2015. године.
Приближно у време када је оживео Космос-2499 - Космос-2504 је почео да се приближава поменутом остатку старог кинеског метеоролошког сателита.
Лаура Грего способност за таква дуга „спавања“ назива „јединственом“. По њеној процени, то руским малим сателитима омогућава да постају неприметни и да „глуме“ да су део космичког смећа.
Други амерички експерт - Брајан Виден - сматра да је коришћење таквих сателита као оружја исувише компликовано и да је много једноставније реметити везе туђих сателита или их једноставно обарати ракетама са Земље.
Нимало узгред: амерички високоманеварски космички апарат - роботизовани мини-шатл X-37Б - пре неки дан се вратио на Земљу после рекордних 718 дана проведених на ниској орбити.
Пентагон га назива „експерименталним“, али се његови прави задаци и могућности - не знају.
Односно: они који знају - ћуте...
Прочитајте ОВДЕ и зашто се Америка тресе од новог страшног упозорења које долази из - Кине. Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лансирање сателита у орбиту
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА