Најновије

ТЕРОР НА ФИЛИПИНИМА: Запалили цркву, ослободили стотину робијаша и истакли црне заставе Исламске државе! (ВИДЕО)

Тешко наоружани нападачи Исламске државе упали су у град на југу Филипина, изазивајући ватрени окршај са војском Филипина и заробљавајући већи део претежно сунитског града Марави на острву Минданао на југу Филипина.

Хаос у Маравију (фото: јутјуб принтскрин)

Око 500 побуњеника ИД, локално познатих као "Мауте" и "Абу Сајаф", поставили су контролне пунктове и барикаде по граду, машући аутоматским пушкама.
Поред заробљавања болнице Амаи Пакпак, и ослобађања преко стотину затвореника из главног затвора у Маравију, те подизања црне заставе на поменутим зградама, милитанти ИД су запалили катедралу Госпе и отели свештеника Тересита Суганоба. Њега су узели као таоца, заједно са 13 других верника. Њихову отмицу је данас потврдила Конференција католичких бискупа Филипина.

У међувремену, становници Маравија су позвани да остану у затвореном простору у ком су распоређене филипинске трупе и специјалне снаге, у граду и оближњем селу, а које су понов заузеле неке од изгубљених положаја. Трупе и специјална полиција распоређени су у граду након што су становници оближњег села подигли узбуну и тражили помоћ. Појачања и даље пристижу, укључујући специјализовану 103. бригаду која води тренутни противнапад. Председник Родриго Дутерте је у уторак прогласио ванредно стање у покрајини Миндано као одговор на побуну ИД. "Апелујем на становнике Марави ситија да остану у својим домовима, и да легну на под ако чују пуцњаву", поручио је локални гувернер Маминтал Адионг Јуниор. На хиљаде цивила је већ побегло из града. Путин хитно примио Дутертеа, шта му је председник Филипина тражио прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА