Најновије

ОВО СУ НАЈЈАЧЕ КРИМИНАЛНЕ ГРУПЕ У СВЕТУ: Погледајте колико годишње зараде!

Према УН-овим подацима за цели свет, зарада од организованог криминала у 2011. години износила је вртоглавих 870 милијарди долара. Највеће европске криминалне групе годишње зараде најмање 110 милијарди евра, а неке процене говоре и да је та цифра далеко већа.

Мафија (Фото: Јутјуб)

Магазин Фортуне је направио топ листу пет најмоћнијих, најбогатијих, најгорих организованих злочиначких група. Реч је о тако моћним мафијашким организацијама, да се њихова моћ више не мери само новцем, него пре свега друштвеним и политичким утицајем који имају на најмоћније државе света.

Солнтсевскаја Братва - годишњи приходи 8,5 милијарди долара

Руска организована криминална група организационо је сасвим супротна, рецимо, једној Јакузи, јер је врло децентрализована. Групу чини 10 одвојених, али не до краја аутономних бригада, које делују независно једна од друге.
Организација своје ресурсе користи заједнички, новцем руководи тело од 12 вођа који се састаје широм света, често под маском прослава и фестивала.
Сматра се да имају 9.000 чланова, главне делатности су им дрога и трговина људима. Руски криминал увелико почива на хероину из Авганистана, земље која традиционално даје 90 посто светске производње тог опијата. Русија пак троши 12 посто, иако чини само 0,5 посто светског становништва.

Јамагучи Гуми - годишњи приходи 6,6 милијарди долара

Заправо је реч о најснажнијој банди на свету, једну од оних које се називају Јакузе. Већим делом зарађује на дроги, али и на коцки, изнуди, рекету, и сличним стварима.
Организације постоје већ стотинама година, имају снажну и крајње строгу хијерархију, због своје моћи често на себе преузимају, у договору с полицијом, неке аспекте јавног реда и мира у замену за одређене уступке власти према њима. 
Ипак, услед све тежих прогона правосуђа, организација је све мања и слабија.

Камора - годишњи приходи 6,6 милијарди долара

Последњих деценија се показало да је америчко-италијанска мафија неупоредиво мање жилава од традиционалне мафије у старом крају, у домовини.  У Америци мафија дословно није ни сенка својим бруталним златним годинама. Но, у Италији је толико снажна да четири мафијачке организације годишње генеришу 33 милијарде долара. Најмоћнија је Камора.  Зарађује се на сексуалној експлоатацији, кријумчарењу оружја (сетимо се само путева оружја током терористичких напада последњих година у Европи), дроги, фалсификовању, коцки, изнуди, све редом традиционалним начинима малтретирања стотина хиљада људи.  Камора је основана у Напуљу у 19. веку, изворно као затворска банда, да би нагло ојачала нудећи услуге заштите и као снага за политичку организацију сиромашних на ионако сиромашном италијанском југу.

Ндрангета - годишњи приходи 4,5 милијарди долара

Друга највећа злочиначка организација у Италији потиче из Калабрије. Мање-више је реч о истим врстама криминала, само што се 'Ндрангета истиче својим везама с кокаинским лордовима из Јужне Америке, те је тиме израсла у главног снабдевача те дроге за Европу. Временом се проширила и на САД, из ње су израсле породице Гамбино и Бонано, но у последње време их због дроге врло успешно прогоне.  Уопште, што више одмиче време, и италијанска мафија је под све тежим ударцима закона и, као и у Јапану, чак нити у најизолованијим локалним круговима више не ужива друштвени углед као некада.

Синалоа картел - годишњи приходи 3 милијарде долара

Реч је о највећем мексичком картелу, а бити на таквом гласу у тој земљи заиста диже косу на глави.  Овакве организације дуги низ година језиво тероришу Мексиканце, њихови покољи, било као казнени или као обрачуни, по бруталности су планетарно неславни. Израсли су као удружење латиноамеричких наркобосова, посебно у Колумбији, с онима из САД. О колико уносном послу је реч сведочи бројка од 100 милијарди долара, колико Американци сваке године потроше на дрогу. Од тога 6,5 милијарди долара зараде мексички картели, а међу њима Синалоа узима чак чак 60 посто. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ово је најбоља прича о мафији икада испричана:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА