Најновије

НЕВИЂЕНА ПАРАДА ТЕНКОВА: Почео Тенковски биатлон 2017! Ево са колико тимова ће наступити Србија! (ВИДЕО)

Међународне војне игре, на којима ове године учествује више од 4.000 војника, међу којима и скоро 30 припадника Војске Србије, отворене су у Парку културе и одмора Патриот, на полигону Алабино надомак Москве.

Почео Тенковски биатлон 2017, а било је и добрих ћевапа... (Фото: ЈуТјуб)

Игре је отворио министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу, а присутнима се видео-поруком обратио и председник Русије и врховни командант Владимир Путин. Путин је поздравио организаторе, учеснике и госте 3. Међународних војних игара и изразио је уверење да ће Војне игре развијати и јачати сарадњу између војски и народа разних земаља. Руски председник је истакао да је сваке године програм богатији, да се шири географија Игара, расте број екипа из разних земаља, које показују војно мајсторство и на копну и на мору и у ваздуху, а такође и најбољи квалитет, неопходан за војну службу. Путин је изразио уверење да ће овогодишње Војне игре помоћи у размени искустава, упоредити могућности различитог оружја и технике, и што је најважније — ојачати традицију партнерства и послужити јачању сарадње. Погледајте невероватну церемонију отварања и прве окршаје у Тенковском бијатлону: Руски министар одбране Сергеј Шојгу је констатовао да сваке године расте интересовање за Војне игре и изразио је задовољство што све већи број земаља организује Игре на својим територијама. - Запамтите, победа је увек побеђивање себе, резултат напорног рада и посвећености, додао је он. Шојгу је изразио уверење да ће учесници игара показати истрајност, храброст и снагу карактера и да ће издржати све тешкоће и остварити своје циљеве. Учесницима се видео-поруком обратио и председник Белорусије Александар Лукашенко. Он је нагласио да овакви догађаји помажу да се успостави сарадња у борби против глобалних претњи, укључујући и међународни тероризам. Лукашенко је пожелио свим учесницима успех и добре резултате на такмичењима, а белоруском тиму „убедљиве победе“. Игре ће трајати до 12. августа, а одржаће се на двадесет једном полигону у пет земаља: Русији, Азербејџану, Кини, Белорусији и Казахстану. Србију на овогодишњем такмичењу представљају две екипе - тенкисти у дисциплини „Тенковски бијатлон“ и војни кувари у дисциплини „Пољска кухиња“. На Алабину је данас почело и најатрактивније и најгледаније такмичење Игара — „Тенковски биатлон“, а прва посада Србије своју прву трку имаће у недељу, 30. јула у групи са Русијом и Киргизијом. Екипа Србије возиће тенк са плавим ознакама.

Шојгу на српском штанду

Српски војни кувари су данас на Алабину већ приступили првом задатку — представљању националне кухиње, али тај део програма није такмичарског карактера. Њихов штанд обишао је  и министар одбране Русије Сергеј Шојгу, кога су дочекали амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић и војни аташе пуковник Будимир Гајић, као и припадници Војске Србије који се на Војним играма такмиче у дисциплинама „Пољска кухиња“ и „Тенковски биатлон“. Шојгу је обишао и „пољске кухиње“ других земаља-учесница, али се готово најдуже задржао у разговору са српским војницима, који је прошао у шаљивом тону. На трпези су биле пуњене паприке, бела чорба, салате, разни мезетлуци, буреци, меса са роштиља, штрудле, славски колач и други гурманлуци. Руски министар се одлучио за српску пршуту, ражњиће и ћевапе, али није хтео да проба нашу шљивовицу, јер, како је рекао, више воли дуњевачу и пелинковац. Међу окупљенима су били и студенти руске Војне академије, који уче српски језик и који током Игара као преводиоци помажу српској делегацији, па је Шојгу и њих „преслишао“. „Како се на српском каже ’арбуз‘?“, питао је у шали министар једну од студенткиња. Она се збунила, али јој је у помоћ притекао наш амбасадор и дошапнуо: „Лубеница“. Шојгу је на крају српској екипи захвалио на српском језику, речима: „Хвала лепо!“ Након што је обишао све екипе, руски министар се са делегацијом повукао у један од ВИП шатора, али је убрзо после тога нашим куварима стигла поруџбина — министар Шојгу тражи да му се спреме ћевапи. У рекордном року били су испечени и послужени.

Програм Међународних војних игара 2017

Програмом Игара предвиђена су копнена, ваздушна и поморска такмичења, у 28 дисциплина, у којима ће учествовати више од 150 екипа из 28 земаља са скоро свих континената: Европе, Азије, Африке и Латинске Америке. Чак 17 такмичења биће одржанo у Русији — од Владивостока до Москве и од Санкт Петербурга до Севастопоља. Поморска такмичења ће бити одржана у акваторији три мора Црног, Каспијског и Јапанског. Девет земаља се такмичи први пут: Бангладеш, Израел, Лаос, Мароко, Сирија, Тајланд, Узбекистан, Уганда и Јужноафричка Република. Извор: rs.sputniknews.com, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА