Најновије

САСТАЛИ СЕ ПУТИН И СИ: Ево шта су председници Русије и Кине поручили Американцима (ВИДЕО)

Решавање севернокорејске кризе представља главни заједнички спољнополитички приоритет Русије и Кине, изјавио је руски председник Владимир Путин на заједичкој конференцији за новинаре са кинеским лидером Си Ђинпингом.

Си Ђинпинг код Путина (Фото: kremlin.ru, Правда)

Како је рекао, главни задатак је обезбедити дуготрајни мир и стабилност у североисточној Азији. - Русија и Кина су се сложиле да је потребно симултано замрзавање севернокорејског ракетног и нуклеарног програма и опсежних војних вежби Сједињених Америцкцих Држава и Јужне Кореје, рекао је. Он је такође истакао да Русија и Кина позивају све стране како би се уздржале од провокативних акција и војне реторике поводом недавног лансирања ракете од стране Пјонгјанга. Подсетимо, Северна кореја данас је саопштила да је успешно лансирала своју прву интерконтиненталну балистичку ракету, која је достигла висину од 2.802 километара и летела 933 километара. Више о томе погледајте ОВДЕ. Са друге стране Ђинпинг је рекао да измене у спољнополитичкој ситуацији Кине неће утицати на односе са Русијом. Он тврди да Москва и Пекинг ефикасно сарађују по међународним питањима, упркос комплексим изменама у свету. Ђинпинг је подсетио да се након ступања на дужност председника са Путином сусрео 22 пута, оценивши да су односи између Москве и Пекинга пример добросуседских односа две велике земље. Он је изразио уверење да ће посета кинеске делегације бити оцењена као апсолутно успешна. Руски и кинески председници су потписали мноштво билатералних споразума, а осим тога, усвојен је акциони план за период од 2017. до 2020. године у оквиру Договора о добросуседству, пријатељству и сарадњи између Русије и Кине.

Усаглашене мере заштите од америчких ракетних система

Министарства спољних послова две суперсиле усагласила су ставове и поводом америчких "антиракетних штитова", а нарочито поводом последњег ТХААД система који је инсталиран у Јужној Кореји. Русија и Кина су против размештања противваздушних система ТХААД у североисточној Азији, обе стране су се договориле о мерама заштите сопствених интереса када је реч о безбедности, наводи се у заједничком саопштењу министарстава спољних послова Русије и Кине. Како се наводи, обе стране су сагласне да размештање америчких ПВО система наноси велику штету стратешкој безбедности регионалних земаља, укључујући Русију и Кину и не доприноси денуклеаризацији Корејског полуострва. Такође, оцењује се и да Москва и Пекинг позивају да све процес размештање ТХААД-а обустави моментално. Батерија ТХААД у Јужној Кореји би требало да има од четири до девет мобилних гусеничних машина, од којих је свака конструисана за осам ракета-пресретача, иако још увек нису објављени званични подаци. Батерија ће, такође, бити опремљена противракетним радаром ТПИ-2 ТМ. Радијус дејства ових ракета, наводно, не прелази 200 километара, али се на систем могу инсталирати и офанзивне, па и нуклеарне ракете. Извор: rsw.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА