Најновије

СЕЛЕКТИВНИ: Амери су опседнути Северном Корејом, док ову нуклеарну силу свесно игноришу?!

Једно од најтежих изазова човечанства јесте коришћење нуклеарног оружја и оружја за масовно уништење.

Израел бацио неутронско-нуклеарну бомбу на Јемен (Фото: Јутјуб)

Многе државе у нуклеарном оружју виде најбољи инструмент одвраћања и заштите, а Израел није изузетак у томе. Његова нуклеарна политика је посебно занимљива, с обзиром да Израел припада групи де факто нуклеарних земаља, која укључује још и Пакистан и Индију.
Ове земље су изградиле свој нуклеарни арсенал изван оквира Повеље о непролиферацији нуклеарног наоружања. Како Израел није потписник ове Повеље, нема ни правних обвеза нити Међународна агенција за атомску енергију (IAEA) може послати редовиту инспекцију у Израел.
Израел наводно допушта добровољно инспекције IAEA у оним постројењима која службено постоје. Међутим, израелски нуклеарни програм није под надзором међународне заједнице и нема службених канала за добијање података о њему. Већина доступних података темељи се на процени стручњака, али и на понеком цурењу информација као што је било 1986. када је техничар у нуклеарном постројењу Димона објавио детаље и фотографије које су потврдиле постојање скривеног израелског нуклеарног програма за развој оружја. Од тада, израелске власти врше цензуру сваког извештаја које говоре о питањима безбедности.
Израелски нуклеарни програм започео је с оснивањем израелске државе. Већ 1949. је настала посебна јединица "Хемед Гиммел" у израелској војсци, која је обављала геолошка истраживања у пустињи Негев у потрази за уранијумом, који је касније пронађен близу Мртвог мора.
Тајновитост програма помаже скривању нуклеарних активности од јавности и од других земаља. Израел не изводи отворено тестирања нуклеарног наоружања нити признаје њихово постојање. Истовремено, забрањује инспекције својих постројења, чије постојање је доказано сателитским снимцима. Израел се такође користи дезинформисањем како би остварио довољан ниво одвраћања непријатеља и дипломатске успехе.

Сампсонова опција

Према неким израелским политичарима, нуклеарно оружје служи као ултимативна заштита Израела јер свако ко би хтео да уништити државу, био би и сам уништен. У случају да ипак дође до нуклеарног ратовања, Израел има опасну стратегију масовне одмазде под називом "Самсонова опција".
Ради се о последњем кораку војске пре разарања Израела, али не оног нуклеарног већ конвенционалног. Ако би влада сматрала да је пораз неминован, Израел би одговорио масовним нападом нуклеарним оружјем.
Име је добио по Самсону, библијском лику који је уништио филистејски (палестински) храм и убио себе и хиљаде Филистејаца. Наводно је то име, "Самсонова опција", настало 60-тих година, када су га осмислили прваци израелске државе: Давид Бен-Гурион, Шимон Перес, Леви Ешкол и Моше Дајан.
Кроз све ратове са Арапима, Самсонова опција је увек остајала реална опација израелских влада. У премијерском мандату Ариела Шарона направљени су извештаји који су означавали Самсонову опцију као најбољу могућност израелске одбране, јер без таквог оружја Израел би се морао стално суочавати с бројним претњама конвенционалних сила.
Моше Дајан је једном описао да Израел мора бити попут "бесног пса", преопасним да би га ико дирао. Зато та држава данас има наводно неколико стотина атомских бојевих глава и ракета које може лансирати према свим странама, укључујући и готово све европске престонице. Без обзира што би таквом опцијом повукао и свет са собом нико и не намеће Израелу санкције нити кажњава такво размишљање.
Самсонова опција долази у обзир тек након што се прегазе четири главне тачке израелске одбране:
Успешни војни улазак стране војске у насељена подручја унутар израелских граница из 1967.;
Уништење Израелског ратног ваздухопловства;
Израелски градови су изложени масовним ваздушним нападима и могућношћу хемијских и биолошких напада;
Претња нападом нуклеарним оружјем на Израел.
Целокупна доктрина је обликована ограниченошћу израелске стратешке дубине. Малени простор између реке Јордан и Средоземног мора не оставља места за велике одбрамбене планове темељене на географском отпору.

Подршка Америке и западних земаља

Сједињене Државе пре свега, а потом и неке европске нације, су лицемерно заговарале санкције и немогућност развитка нуклеарних програма арапским земљама и Ирану, док су истовремено свесно игнорисале израелско поседовање нуклеарног наоружања.
Арапска лига је због тога неколико пута јавно упозорила да ће се повући из Повеље о непролиферацији нуклеарног оружја ако Израел и даље буде јачао свој нуклеарни арсенал, али да притом не отвара врата за међународну инспекцију.
Ако би ипак Вашингтон потврдио да Израел поседује нуклеарног оружја, тада би морао пред очима своје и светске јавности да уведе санкције Тел Авиву. А до тога очито неће доћи, упркос огромној претњи коју нуклеарни Израел представља.
Прочитајте ОВДЕ шта Трамп поручује Северној Кореји док га Кина оптужује, а Москва каже да је сизтуација ескалирала?
Извор: Србија Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бонус видео

Погледајте снимак бацања бомбе на Јемен, израелске неутро-нуклеарне.

Бонус видео

Документи које је објавио Стејт Департмент указују на то да је Израел једина држава на Блиском Истоку која поседује нуклеарно оружје.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА