Најновије

ШАПИЋ ОТВОРЕНО: Боље будала него успешан политичар по њиховим мерилима!

Не размишљам о резултатима београдских избора, али бићу вероватно једини који ће моћи тачно да зна шта о мени и мојој организацији мисле Београђани, пошто ће сви други ићи у различитим, већим или мањим коалицијама, каже Александар Шапић, председник општине Нови Београд.

Александар Шапић (Фото: Јутјуб)

Шапић је још пре годину дана истакао кандидатуру за првог човека престонице. Данас каже да су његове изјаве о постизборним коалицијима у медијима погрешно тумачене и да ће убудуће избегавати одговоре на хипотетичка питања, попут оног хоће ли, ако му се укаже прилика, изабрати СНС или грађанску опозицију да са њима прави власт.
- Разговараћу са свима ко буде желео са мном да разговара, јер сматрам да је разговор обавеза свих нас који се овим послом бавимо. А да ли ћу се и с ким евентуално договорити, зависи од тога да ли ћемо се сложити не само око тога ко ће бити градоначелник већ и око правца и начина развоја Београда.
Какав би ваш правац развоја Београда био и шта бисте радили другачије у односу на оно што данас раде Синиша Мали и Горан Весић?
- Све оно што сам радио на Новом Београду, радио бих само на много вишем нивоу, који омогућава градска управа са буџетом 150 пута већим и надлежностима бар 500 пута већим од општинских. Пре свега, мислим на социјалне програме, развој инфрастуктуре, безбедност деце, подршку младим људима у формирању породице... Такође, концепт развоја Београда мора да буде заснован на интересу људи који у њему живе, а не туриста који кроз њега прођу. Сви туристи су увек добродошли, али Београдом морају да буду задовољни прво људи који у њему живе, а онда ће бити добар и свим туристима који код нас сврате.
Кажу на друштвеним мрежама да сте Вучићев човек. Јесте ли?
- Пре тачно осам месеци сте ми поставили идентично питање и баш сам се потрудио да вам дам опширан одговор. Очигледно да с њим нисте били задовољни, чим га опет постављате, па да се не бих сада понављао, најбоље да то исто питање поставите председнику Вучићу, можда ће вам он боље одговорити.
Немате странку иза себе, за разлику од осталих кандидата. Мислите да тако имате шансе за озбиљан резултат?
- То што немам организацију устројену по познатим страначким правилима, не значи да немам квалитетне људе који су годинама са мном и с којима сам постигао све до сада. Ако мислите на стандардне страначке активности, вучење за рукав, звоњење на врата и убеђивање да се за нас гласа јер смо ми најбољи, то нећемо радити, тачно да нас има као Кинеза.
Са двојицом кандидата, Драганом Ђиласом и Драганом Шутановцем, били сте у истој странци. С првим сте блиско сарађивали. Како гледате на изборе у којима сте сви кандидати?
- Не видим шта је ту чудно. Некада је цела Српска напредна странка била у радикалима па сад више нису. А има још доста сличних примера.

Да ли вас је контактирала нека од странака или појединци који ће учествовати на изборима?
- Не, нисам ни са ким имао комуникацију и не планирам да је имам, све док не прођу избори. Иначе, што се подршке тиче, не могу никоме да забраним да ме подржи јавно, уколико верује да сам баш ја најбоље решење за градоначелника, али то не мења наш став да ћемо самостално изаћи на београдске изборе.
Да ли очекујете да вам подршку узврати Оливер Ивановић, ви сте њега подржали?
- Оливера сам подржао пријатељски и људски, пре свега, јер сам веровао да је он најбоље решење за градоначелника северне Митровице. И даље то исто мислим. Да ли ће он мене подржати, не знам, али обавезу, наравно нема, нити је било какав договор међу нама прављен на том основу.
Инсистирате на томе да нисте политичар. Како мислите да нисте политичар а претендујете да дођете на чело Београда?
- Јесам политичар формално, али се не понашам у складу са оним што карактерише српског политичара последње три деценије. Не вређам неистомишљенике, не клевећем, не ширим мржњу, не понашам се бахато и уличарски, препоручујем себе грађанима само својим радом, а не блаћењем других, не изговарам тешке речи, али стојим иза сваке своје, не мењам мишљење како ветар дува, не примам наређење ни од кога, немам велика обећања која после заборављам. Због свега овога, себе не сматрам политичарем, али ме многи из истог разлога, вероватно сматрају будалом, која због свега тога неће успети. Бирам пре да будем неуспешна будала по мојим правилима који не склања поглед у страну ни пред ким, него успешан политичар по њиховим.
Шта је стресније - финале Олимпијских игара или кампања за градоначелника?
- Стресније је финале ОИ, јер се тамо такмичиш са шампионима. У овом послу мораш да трпиш безобразлук и неваспитање људи који су скоро читав свој живот провели на маргинама друштва, а онда их је политика довела на одговорна места. То није променило њихово понашање, оно је и даље маргинално, јер другачије не знају, иако су им позиције далеко од маргиналних. Ово друго је одвратније, не стресније, јер све време провоцирају најниже људске пориве и њима се неисцрпно хране.
Прочитајте ОВДЕ шта је све најављено за 2018. а биће вам од користи?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта каже Шапић о изборима у Београду?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА