Најновије

ОГЛАСИО СЕ ДИКИЋ: Ево шта га је тужилац терао да призна

Данас је у Вишем суду у Подгорици настављено суђење за тзв. аферу „државни удар“. Сведок-сарадник Саша Синђелић јуче је завршио своје сведочење.

Братислав Дикић (Илустрација: Правда)

Оптужени генерал Братислав Дикић је рекао да је након хапшења месецима бележио све оно што се догађало да би изнео на суду. Након саслушања Синђелића, Дикић је рекао да је Синђелић њему рекао те „неколике реченице“, те да се он накнадно присетио.

Дикић: Синђелић никада није користио имена партија

Он је рекао да му је Синђелић рекао „српска заједница“ „опозиција“, „наши Срби“, али никада није навео име партије. Једини мој услов да обиђем тај протест против НАТО-а, био је да не буде никаквих нереда, што је Синђелић чврсто обећао – рекао је Дикић. Први пут сам чуо за ДФ након хапшења, истакао је Дикић. Он је рекао да није постојао никакав специјални телефон, за који му је СДТ (Специјални државни тужилац) рекао да је требао да дода Андрији Мандићу, једном од лидера ове политичке организације.  Синђелић није никада користио имена партија и никада није рекао име иједног од руководилаца тих партија, рекао је Дикић. Он је додао да је Велимировић у разговору рекао нешто неразумљиво „Дефа“, није рекао ни ДФ, ни Демократски фронт. Дикић је рекао да се трудио да изнесем само истину и ја се придржава те своје одбране, те да је сада само допуњава. Када је питао Синђелића ко ће да буде на том анти НАТО протесту, он је рекао да буду „наши људи“ из опозиције, али није никог именовао. Када су га у тужилаштву питали да ли је требао да преда специјални телефон Андрији Мандићу, Дикић је рекао до тада није био чуо за Мандића, те је за тај специјални телефон тек чуо у списима предмета. Дикић каже да је он доведем у заблуду и да није знао ни за криминални план, за организацију, Синђелић му никада није говорио за оружје, специјалце. Саша Чађеновић је питао Дикића „Ко је требао да уђе у скупштину“, Дикић је рекао да је Синђелић рекао да је то требало да ураде лидери опозиције. И да је Синђелић рекао „погуравање као навијачи на утакмици“. Чађеновић је наставио за питањима типа „који је разлог био уласка у Скупштину“? Дикић је рекао да не зна разлог јер му Синђелић није рекао разлог уласка у Скупштину.

Катнић: „Ја сам лидер опозиције“

СДТ Катнић је опет питао Дикића зашто би неко ушао у Скупштину, па је Дикић одговорио да је највероватније био „политички разлог“, али да он није ни стигао о томе да разговара са Синђелићем јер је негодовао тај улазак у Скупштину. Катнић је питао Дикића како може више шпалира и кордона да се „погура“  и да ли је Дикић у свести имао нека средства која би то погурала при уласку у Скупштину? Дикић је одговорио да ништа њему није то помињано те да је испао кретен. На питање Катнића да ли би Дикић поверовао да је он дошао у кафић и рекао „Ја сам лидер опозиције“, д али би му Дикић поверовао, настао је смех међу пристутнима, те је Милан Кнежевић добацио „Хоћеш ли то да се кандидујеш за председника“? Судија Мугоша је опоменута Кнежевића, и адвокате одбране да не добацају. Адвокат Мироје Јовановић је рекао да се из Дикићеве данашње изјаве  само потврђује да он није познавао његова два брањеника. Адвокат одбране је рекао да смо видјели данас имали допуну одбране и да то тужилаштву није одговарало па су хтели питањима да испровоцирају Дикића. Дикић је више пута рекао да је са Синђелићем „кроз шалу“ рекао да се уђе у скпутштину те да је СДТ од шале хтјело да направи озбиљу.

Мандић: Тужилац има свој приватни рат који води против ДФ-а

Андрија Мандић је на почетку свог обраћана рекао Тужилац има свој приватни рат који води против ДФ-а. Јер како смо данас чули, Дикић није знао за специјални телефон, а да га тужилац питао да ли је требао да тај телефон преда њему? То показује, рекао је Андрија Мандић, да је он већ тада таргетиран, као и ДФ и да су већ тада требало  бити отпужени, тј да је све тада већ намештено. Мандић је нагласио да први пут данас добијају информацију везано за специјални телефон који је Дикић наводно требао да дода Мандићу. Он је нагласио да се искривљује стварност, али се види циљ који је неприхватљив за свако нормално биће.

Кнежевић: Катнић већ 15. октобра зна имена Руса и лидера ДФ-а

Кнежевић је рекао да је приметио данас да кроз допуну одбране цела јавност добила информацију да је СДТ 15. октобра увече помињао имена лидера ДФ-а и да је наредба о проширењу истраге против Кнежевића и Мандића донесена 2017. , значи 6 месеци након тога када је Катнић рекао Дикићу за њих. Он, Катнић, тада већ зна имена Руса, имена лидера ДФ-а иако Дикић не знам никога тада. Кнежевић је рекао да је тада наступило фабриковање и да се води мртва трка ко је требао да узме телефон од Дикића. Тако смо, наводи Кнежевић, дошли до оптужбе да је он требао да има један телефон и да  је требао да преузме други. СДТ је  напаковао кривично дело од 15. октобра до 7. марта, па је у априлу 2017. подигао оптужницу против ДФ-а. Кнежевић је истакао да ће сведочење Паје Велимировића бити наставка овог фабриковања и монтирања, а исти је Велимировић је у сродству са Катнићем. Након њиховог излагања, данашњи претрес се прекида, а наредни се заказује за 7.2, када се позива Велимировић Мирко да сведочи. А шта је председник ДНР поручио српском народу, погледајте ОВДЕ. Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Досије ''Државни удар'': Говор оптужене Бранке Милић
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА