Најновије

СРБИЈА У ОБРУЧУ: Хрвати дижу ограде, Мађари нам враћају мигранте!

БЕОГРАД - Србија у обручу! Хрвати су прво поставили, па скинули ограду, а сада размишљају да је поново инсталирају на прелазу Батина с нашом земљом.

Србија у обручу (Фото: Синхуа)

Мађари не само да су појачали патролирање границом са Србијом него и планирају илегално пребацивање миграната назад на српску територију, па је због новонастале ситуације Александар Вулин затражио хитну седницу Бироа за коордиднацију служби безбедности.

- Желим да обавестим српску јавност да сам затражио од председника Владе Вучића хитну седницу Бироа за координацију служби безбедности, на којој треба да видимо шта ћемо да радимо, како да заштитимо наш простор и нашу територију, имајући у виду да се наши суседи понашају на овај начин - рекао је Вулин и нагласио да је веома забринут након што су добили информације да су органи из Мађарске покушали не само да упуте мигранте у транзитну зону већ и да их врате на територију Србије без икаквог правног основа и упоришта у међународном праву.

- Након што смо добили информације да Хрватска, такође, размишља о поновном подизању ограда на нашој граници и након што смо добили информације да значајно већи број миграната улази на нашу територију, морам да кажем да ту забринутост морам да поделим са читавом јавношћу.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић изјавила је да се, иако је балканска рута у овом тренутку заустављена, може очекивати појављивање алтернативних рута.

- МУП предузима појачане мере, усмерене пре свега на најважније улазне тачке у нашу земљу, првенствено на српско-македонској и српско-бугарској граници - рекла је Љубичић, која учествује на неформалном састанку министара унутрашњих послова ЕУ.

Истовремено, Берлин је јуче саопштио да је ухапшен Алжирац Билал Ц. (20), осумњичен за повезаност са организатором терористичког напада на Париз, који је имао задатак да у групи миграната провери границе на Балканској рути. Осумњичени се терети да је члан Исламске државе од децембра 2014, а последњи задатк му је био да “истражи Балканску руту, граничне котроле и могућност кријумчарења”, наводи се у саопштењу немачког тужилаштва.

Неколико миграната са видљивим повредама обратило се за помоћ волонтерима Инфо парка у Београду и навело да су их повредили полицајци Мађарске и Бугарске. Како су рекли, граничари у те две земље су пуштали псе на њих, али су их и сами полицајци уједали и тукли. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА