Најновије

ПОЗАДИНА ОТКАЗА: Само дан уочи драматичне објаве Тилерсон је гласно рекао оно што Бела кућа није хтела

“Хвала на сарадњи, његов ће наследник бити фантастичан”, навео је у свом твиту амерички председник Доналд Трамп који већ рутинирано дели оставке те именује нове, увек “фантастичне” људе, захваљујући се њиховим претходницима на “преданој служби”.

Рекс Тилерсон (Фото: Синхуа)

Када га је узео за шефа дипломатије, Трамп је истим речима коментирао и Рекса Тилерсона, бившег извршног директора тексашког нафтног гиганта Ексон Мобил. Његов је избор био бомбастична вест онда баш као што је сада велики потрес и  информација да одлази. Наводно се вест проширила док је Тилерсон слетао у Вашингтон након дан краће турнеје по Африци. На његово место долази шеф ЦИА Мајк Помпео.

“Зашто сам отпуштен”

С обзиром на напет однос између Тилерсона и Трампа, овакав расплет ситуације се заправо очекивао. Но, председникова изненадна одлука сигурно је затекла и Тилерсона који је о свему сазнао из медија и “ни не зна због чега је отпуштен”. Председник с њим, чини се, није разговарао. Но, добро се зна да се њих двојица одавно не слажу, баш као и да је Тилерсон председника прошле године у приватним разговорима називао “мороном”.
Амерички медији спекулишу о разлогу. Спомиње се Тилерсонова изјава да је Русија највероватније одговорна за тровање пребеглог руског шпијуна и његове ћерке у Лондону. Бела кућа је упорно бежала од одговора на то питање док је савезничка британска влада јасно упирала прстом у Кремљ. Тилерсон је по том питању пре отказа заузео стајалиште у супротности са службеном политиком Беле куће.
Спремајући се на посету Калифорнији, Трамп је новинарима само рекао да се он и Тилерсон “не слажу око неких ствари”, а као пример је навео политику према Ирану и нуклеарном споразуму с Ираном. “Ја сам хтео нешто да учиним по том питању. Једноставно се нисмо слагали”, рекао је Трамп.
Према информацијама америчких медија, Тилерсон је, без обзира на све чешће окршаје с председником, намеравао остати на тој позицији још неко време. Неколико је дана провео у Африци где му је, током посете Кенији, и позлило. Потом је објавио да скраћује своје путовање за један дан и враћа се у Вашингтон због “хитног посла”. Спекулирало се да је реч о Северној Кореји и Трамповом исхитреном пристанку на позив севернокорејског вође Ким Џонг Уна да се састану. Трампов потез као непромишљен и лош критиковали су сви одреда. Но, чини се да Тилерсон неће бити укључен у потенцијални сусрет Трампа и Кима.
Тилерсон је био необичан избор за место шефа америчке вањске политике. Критичари су истицали његову повезаност с руским председником Владимиром Путином и Ексонову спремност на сарадњу с корумпираним страним диктаторима. Но, Трампов избор похвалили су бивши министар обране Роберт Гејтс и бивша државна секретарка Кондолиза Рајс. Међутим, Трампова хаотична политика била је, према свему судећи, превише за бившег директора Ексона.

Савршен избор

Тилерсона ће заменити Мајк Помпео. Трамп је истакао да Помпео има искуства у војсци и обавештајној служби те је као такав савршен избор. “Ако ме потврде, са задовољством ћу водити најбољу светску дипломатију, изражавајући и проводећи председникову спољњу политику”, навео је Помпео у својем саопштењу. Најавио је да ће “Америка чврсто наставити са Северном Корејом”.
Колико је Трамп био изнервиран Тилерсоном, говори и то да сад већ бивши шеф дипломатије није имао ни прилику да изда властито саопштење за медије, што показује у каквом је односу с председником.
Кад је већ све било обелодањено, Тилерсон се појавио пред новинарима само да би им рекао да ће његов мандат формално бити завршен 31. марта и да му је циљ да транзиција протекне у најбољем реду.

Чистио неред

Тилерсон је шеф дипломатије био нешто више од годину дана, што је међу најкраћим мандатима у историји. Одмах је упао “у машину”, од првога дана оправдавајући испаде свог шефа и чистећи Трампов неред. Путовао је на све стране света како би америчке савезнике уверио да “председник не мисли тако”.
Део америчких аналитичара коментарисао га је као једног од најгорих, и то “не само у раздобљу након Другога светског рата”: из дипломатије је отишло 60 посто највише рангираних каријерних дипломата.
Кад из Беле куће исцури информација да је нечија глава на пању, она кад-тад буде одсечена. Па је тако сада отишао и Рекс Тилерсон. Није се он прославио, нити ће остати запамћен по некој политичкој одлуци. Али његов одлазак значи да је америчка администрација изгубила још један глас разума.
Тај бивши нафташ је разумео међународне односе, заговарао НАТО, америчке обавезе, глобални састав либералне демократије. 
Прочитајте ОВДЕ све о мучитељки Ђини Хаспел, новом шефу ЦИА.
Извор: Јутарњи 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пуљић: Љутити Тилерсон само једном поменуо Трaмпа.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА