Најновије

ШИПТАРСКА ПОЛИЦИЈА НА ДНУ ДНА: На протесту траже плате! (ВИДЕО)

Различите јединице косовске полиције, укључујући специјалне истражне јединице различитих одељења, окупиле су се на тргу Скендербег, у Приштини, у знак протеста због својих захтева за исплату додатака на плате, објавио је портал Косово Онлајн.

Ово је други протест у коме се од Владе Косова тражи да испуни надокнаде због штетности на раду и других накнада.

Шеф Синдиката косовске полиције Имер Зећири предочио је новинарима 14 захтева полиције за које је рекао да су приоритетни и да желе да буду решени у најоптималнијем року.

„Данас смо ту да пренесемо, подржимо и јавно изнесемо легитимне захтеве свих припадника полиције, како присутних, тако и оних који обављају службену дужност. До сада смо се обраћали писменим захтевима, имали смо састанке са владиним званичницима, имали смо усмене захтеве, послали смо Скупштини петицију са притужбама припадника Косовске полиције са око 5.700 потписа и још нисмо добили одговори“, рекао је он.

Зећири је додао да је косовска полиција посвећена заштити јавног реда и мира, заштити интегритета и територије Косова на основу закона и Устава Косова.

Захтеви које су поставили данас су, како каже, приоритет и треба их третирати у најоптималнијем року.

Неки од захтева које су навели односе се на побољшање услова рада уопште, као што су: одећа, радни алат, логистички алат, полицијски објекти, с обзиром да поједини полицијски објекти и возила и друга неопходна опрема не испуњавају минималне услове за рад, а траже и да накнада за професионалне штетности буде од 25 до 50 одсто основне зараде и да се образује комисија за поновну процену висине и категоризације накнаде за ризик.

Траже и закон о одласку у пензију са 55 година, годишњи додатак на плату за све који су показали добар учинак на крају године, као и инвалиднину за оне запослене који су задобили повреде на раду, наводи Косово Онлајн.

Специјалне интервентне јединице Косовске полиције су 15. новембра имале састанак са премијером Аљбином Куртијем. На овом састанку није било договора, али је сутрадан Влада Косова одобрила надокнаду за изложеност полицајаца опасности.

“Накнаде за елитне јединице, за јединице за специјалне интервенције, за јединице за брзе интервенције и за јединице блиске заштите износе 150 евра уз основну плату“, рекао је том приликом Курти, пише Косово Онлајн.

Погледајте:

Прочитајте ОВДЕ о новим оптужницама Приштине против Срба

Извор: Косово Онлајн / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА