Najnovije

ŠIPTARSKA POLICIJA NA DNU DNA: Na protestu traže plate! (VIDEO)

Različite jedinice kosovske policije, uključujući specijalne istražne jedinice različitih odeljenja, okupile su se na trgu Skenderbeg, u Prištini, u znak protesta zbog svojih zahteva za isplatu dodataka na plate, objavio je portal Kosovo Onlajn.

Ovo je drugi protest u kome se od Vlade Kosova traži da ispuni nadoknade zbog štetnosti na radu i drugih naknada.

Šef Sindikata kosovske policije Imer Zećiri predočio je novinarima 14 zahteva policije za koje je rekao da su prioritetni i da žele da budu rešeni u najoptimalnijem roku.

„Danas smo tu da prenesemo, podržimo i javno iznesemo legitimne zahteve svih pripadnika policije, kako prisutnih, tako i onih koji obavljaju službenu dužnost. Do sada smo se obraćali pismenim zahtevima, imali smo sastanke sa vladinim zvaničnicima, imali smo usmene zahteve, poslali smo Skupštini peticiju sa pritužbama pripadnika Kosovske policije sa oko 5.700 potpisa i još nismo dobili odgovori“, rekao je on.

Zećiri je dodao da je kosovska policija posvećena zaštiti javnog reda i mira, zaštiti integriteta i teritorije Kosova na osnovu zakona i Ustava Kosova.

Zahtevi koje su postavili danas su, kako kaže, prioritet i treba ih tretirati u najoptimalnijem roku.

Neki od zahteva koje su naveli odnose se na poboljšanje uslova rada uopšte, kao što su: odeća, radni alat, logistički alat, policijski objekti, s obzirom da pojedini policijski objekti i vozila i druga neophodna oprema ne ispunjavaju minimalne uslove za rad, a traže i da naknada za profesionalne štetnosti bude od 25 do 50 odsto osnovne zarade i da se obrazuje komisija za ponovnu procenu visine i kategorizacije naknade za rizik.

Traže i zakon o odlasku u penziju sa 55 godina, godišnji dodatak na platu za sve koji su pokazali dobar učinak na kraju godine, kao i invalidninu za one zaposlene koji su zadobili povrede na radu, navodi Kosovo Onlajn.

Specijalne interventne jedinice Kosovske policije su 15. novembra imale sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Na ovom sastanku nije bilo dogovora, ali je sutradan Vlada Kosova odobrila nadoknadu za izloženost policajaca opasnosti.

“Naknade za elitne jedinice, za jedinice za specijalne intervencije, za jedinice za brze intervencije i za jedinice bliske zaštite iznose 150 evra uz osnovnu platu“, rekao je tom prilikom Kurti, piše Kosovo Onlajn.

Pogledajte:

Pročitajte OVDE o novim optužnicama Prištine protiv Srba

Izvor: Kosovo Onlajn / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA