Најновије

Језива тајна о изградњи Кинеског зида

Иако се не види са Месеца, у шта још увек многи погрешно верују, Кинески зид је, и поред тога, једна од најпознатијих грађевина на свету. Кад прочитате које све тајне још скрива, биће вам још и фасцинантнији.

Кинески зид (Фото: pixabay.com)

Кинески зид је грађен вековима - прва утврђења за одбрану од напада настале су још у петом веку пре Христа, а изградња је настављена све до 17. века!
Најпознатији делови зида ипак су грађени између 15. и 17. века, за време династије Минг, када је зид добио препознатљив облик који и дан данас најчешће виђамо на фотографијама. 
Када је цео зид био повезан, протезао се на укупно 8.851 километара. Имао је просечну висину од 15 и ширину од 7 метара.
УНЕСЦО га је, у међувремену, уврстио на своју листу светске баштине, а до дана данашњег остао је једна од најфасцинантнијих грађевина које су људске руке икада направиле. 
Наравно, уз такву грађевину везане су и бројне легенде. Са колена на колено радо се преноси прича племените и храбре девојке Менг Ђијанг Ну, која се заљубила и удала за Фанга Сјилианга. 
Иако је желела да сакрије свог младожењу од кинеских власти, које су тражиле радну снагу за изградњу зида, Фанга су одвели управо због тога.
Менг није више од године дана чула никакве вести о свом драгом, па је одлучила да га посети.
На дугом путовању, које је потрајало пуне две године, наишла је на многе природне препреке, али је коначно дошла до дела зида на коме је радио њен супруг.
Прешла је толики пут да би сазнала да је Фанг умро од исцрпљености. 
Чувши то, Менг није могла да задржи своју тугу. Плакала је три дана узастопно. Легенда каже да је, услед толиког плача, Менг својим сузама срушила део зида. 
Легенда о Менг и Фангу је настала да нам укаже на то колико је људи животом платило изградњу зида, радећи у тешким и немогућим условима. Неки историчари тврде да је зид градило готово два милиона радника, од којих су многи завршили са фаталним последицама због неухрањености, умора или због несрећног случаја. 
Постоје језиве приче о томе да су сва та тела зазидана у Кинески зид, и да су постала саставни део те туристичке атракције, коју сваке године посете милиони светских путника. 
Нисмо сигурни да ли желимо да знамо да је то права истина...
Шта би 220.000 америчких маринаца дочекало у случају инвазије на Русију сазнајте ОВДЕ.
Извор: Б92/Вести-онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА