Најновије

НАТО, а пре свега САД, полажу велике наде у ласерско оружје! Ево шта сада покушавају! (ВИДЕО)

Северноатлантски савез планира да испита како временски услови утичу на ефикасност ласерског оружја, пише у документу Научно-техничке организације НАТО-а. У тексту се наводи да би у будућности системе са ласерима високе прецизности могле да користе и чланице НАТО-а, али и њихови „противници“.

Амерички ласер (Фото: Јутјуб)

У вези са тим, НАТО намерава да у пракси испита како ће ласер радити „у различитим конфликтним ситуацијама и у различитим географским зонама“.

Таква истраживања већ су спровођена и њихови резултати су свима познати. Организовање поновљених експеримената може се диктирати не само војним него и геополитичким задацима, истичу стручњаци.

„У области развоја система опремљених ласерима високе снаге постигнут је толики напредак да је врло вероватно да ће се у блиској будућности чланице НАТО-а суочити са ситуацијом у којој ће коалиционе силе или противници употребити ове ласере“, тврди се у пројекту НАТО-а.

Северноатлантска алијанса је закључила да не треба оклевати, већ да је потребно испитати како ласер ради у различитим географским зонама. Посебна забринутост војног блока повезана је са претпоставком да атмосферски услови могу значајно да смање убојитост ласерског зрака.

„Падавине, влага, аеросоли и други неповољни услови могу силно утицати на ласерске зраке. Пошто ће ово имати последице на опсег, убојитост и неопходно трајање зрачења, пре употребе ласера неопходно је квантифицирати могући утицај временских услова како би се правилно испланирала и спровела употреба ласера на свим етапама неутрализације циља“, наглашава се у документу.

Планирано је да испитивања буду спроведена до 2021. године, а о њиховим резултатима ће бити обавештене све чланице алијансе, као и Аустралија.

Непробојни облак

У међувремену су научници већ експериментисали са ласерским оружјем, а експерименти су показали да је такво наоружање ефикасно само у идеалним временским условима, истиче војни стручњак и уредник магазина „Арсенал отечества“ Алексеј Леонков.

„Експерименти са ласерским оружјем су показали да његове способности опадају не само са растојањем него и у условима атмосферских појава као што су снег, киша, магла. Значи, ако се ваздушна мета крије иза облака, немогуће ју је уништити. У најскоријој будућности коришћење ласерског оружја у густим слојевима атмосфере није предвиђено“, нагласио је стручњак.

Леонков је такође напоменуо да се Американци одавно баве развијањем ласерског оружја. У јулу 2017. године америчка ратна морнарица је известила о тестирању ласерског оружја у Персијском заливу, када је десантни брод „Понс“ помоћу ласера уништио мали дрон, али то се одвијало у идеалним временским условима.

Широка употреба ласерских система је и даље изазов, сматра председник Центра за стратешке комуникације Дмитриј Абзалов.

„У овој фази је вероватноћа употребе ласерских система као равноправног оружја веома мала, јер на њега утичу различити фактори средине у којој се користи, на пример густина ваздушног слоја, утицај временских услова, на пример кише, која ствара рефлексију. Поред тога, имајући у виду да је ово енергетско оружје, оно је веома подложно температурним утицајима“, нагласио је стручњак. Према његовим речима, ласерско оружје тренутно служи као систем за навођење и циљање, а за коришћење таквог оружја као одвојене борбене јединице потребан је озбиљан технолошки развој.

Ласери за Европу

Међутим, НАТО, а пре свега САД, полажу велике наде у ласерско оружје.

„САД покушавају да истакну своје приоритете. Након што је свет сазнао о нашим успесима у развоју нових врста оружја, САД су морале да пребаце ласерске системе у Европу и наравно да то показује жељу САД да повећају своје способности“, изјавио је доктор политичких наука Андреј Кошкин.

У марту ове године америчка војска пребацила у Немачку оклопни транспортер „Страјкер“, који је опремљен мобилним високоенергетским ласером. Према саопштењу Пентагона, транспортер би требало да допуни традиционалне ракетне системе противваздушне одбране, а помоћи ће и у процени могућности таквог ласера у европским условима.

Вашингтон је нагласио да ће демонстрација таквог оружја подстаћи друге земље-чланице НАТО-а да сарађују са САД на стварању нових система за обуку на територији Европе, чији би услови омогућили тестирање ласерског оружја без икаквих ограничења.

Прочитајте ОВДЕ све фасцинантне детаље тестирања руског разбијача. Погледајте видео.

Извор: rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА