Најновије

ПРОЧИТАЛИ НАС КАО БУКВАР! ЦИА све до танчина зна о Србији и Србима! Криминал, корупција, дрога, јефтина радна снага, прање пара...

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) објавила је најновије извештаје о земљама света. У извештају о Србији наводи се да су главни фактори за повољан привредни раст Србије економске реформе и стратешка локација државе.

Српски град (Фото: Јутјуб)

У извештају, објављеном на сајту ЦИА, као повољни фактори наводе се и "релативно јефтина и квалификована радна снага" и споразум о слободној трговини са ЕУ, Русијом, Турском и земљама чланицама Централноевропског споразума о слободној трговини. Као главне економске изазове, ЦИА је издвојила стагнирајуће приходе домаћинстава, потребу за стварањем нових радних места у приватном сектору, структурне реформе државних предузећа, реформе јавног сектора. 

Као друге изазове означила је неефикасан правосудни систем, висок ниво корупције и старење становништва. У извештају ЦИА спомиње и да је Србија "тачка претовара" хероина из југоисточне Азије ка западној Европи, као и да има економију "осетљиву на прање новца". У поглављу извештаја које се односи на међународне проблеме, наводи се да Србија протестује јер су САД и друге државе признале независност Косова. У извештају се даље наводи да неколико хиљада мировних снага, предвођених НАТО и под привременом административном мисијом УН, на Косову наставља да одржава мир између "албанске већине и српске мањине на Косову". 

Такође, наводи се да Србија и даље има нерешен гранични спор са БиХ и Хрватском око границе на Дрини, односно Дунаву, али и нека друга нерешена билатерална питања која датирају од сукоба 90-их година. ЦИА је на сајту објавила и да се Србија, по потрошњи на одбрамбене програме Војске, налази на 85 од 153 светских земаља које су се нашле на листи и да је у томе испред Хрватске (91), а иза Црне Горе (64). Поред основних података који се односе на податке о председнику и премијеру државе, државно уређење, географски положај, број становника, климу, рачунање времена, ЦИА је навела и да странци држављанство Србије не стичу аутоматски рођењем и да је период добијања држављанства око три године.

Драган Марковић Палма путује у Загреб. Погледајте ОВДЕ и зашто.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ноам Чомски о Југославији, Србији и Космету у интервјуу из 2006. године

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА