Најновије

РУСИ И АМЕРИ ИСЦРТАЛИ МАПЕ?! Ово је тајни договор Лаврова и Болтона о Косову!

Америка жели да заједно са Русијом реши косовски чвор, договор је који су прошлог понедељка постигли Москва и Вашингтон. На састанку руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова и Џона Болтона, саветника америчког председника Доналда Трампа за националну безбедност, до детаља су се разматрали даљи кораци како би се убрзао дијалог и постигао договор између Београда и Приштине.

Болтон и Лавров (Фото: РИА)

- Кључна ствар која је договорена у Москви је предлог који је у име Вашингтона изнео Болтон: да Америка и Русија буду гарант договора између Београда и Приштине. Трампова администрација не крије да је за промену граница, за поделу, а о томе поред Болтона све чешће говоре и остали представници Трамповог тима. С друге стране, став Русије је познат, Лавров је небројано пута досад поновио да Москва подржава свако решење које прихвати Србија, те да ће Београд имати пуну подршку Владимира Путина када је у питању битка за Космет - наводе извори упућени у детаље састанка у Русији.

Пуна подршка

Руски сенатор Алексеј Пушков је у интервјуу Политици потврдио да Москва није против разграничења.

- Постоји давно изнета руска позиција, која се није променила - да подржавамо оно што Србија сматра исправним. Ако се Србија договори о корекцији, не видим ни најмањи разлог зашто би Русија била томе опозиција - рекао је Пушков и додао да никада није чуо ниједног руског званичника да се противи плану разграничења.

Саговорници из дипломатских кругова истичу да су се Лавров и Болтон најлакше споразумели када је Србија била на дневном реду.

- Трампова администрација има другачији, много повољнији став по питању решавања судбине Косова него што је то раније био случај. Трампов саветник заложио се за поделу покрајине као најбољег могућег решења, јединог које гарантује да више неће бити сукоба, са чиме се сложио и Лавров. Јасно је да ће се сада притисак пребацити на Приштину, да улазимо у кључну фазу - оцењују саговорници и додају да то не значи да ће прича о статусу бити завршена за месец-два.

Иза затворених врата

Политиколог Јелена Вукоичић не чуди што се о Космету разговарало иза затворених врата.

- Ово је замршено питање, не по питању Русије, која је конзистентна, али оно због чега треба да будемо посебно обазриви је оно што се дешава у Вашингтону. Без Америке нема било каквог решења на Косову јер је она доминантна сила и на Балкану, док Косовом апсолутно доминира, а управо у САД постоји превирање између бивше и садашње администрације. Ипак, била бих опрезни оптимиста - оцењује Вукоичићева.

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић сматра да ће Косово бити тема и 11. новембра у Паризу, током састанка двојице председника, Путина и Трампа.

- Тада би могао чак да се очекује озбиљнији пут ка решењу. Но, свакако је позитивна чињеница, након сусрета Болтона и Лаврова, да ће се састати Трамп и Путин јер даје могућност да се, између осталог, и питање Косова помене већ сад у Паризу и сигурно је да ће Запад добити подсећање да ту ствар не може да решава сам без Русије - мишљења је Јовановић.

О чему су причали Лавров и Болтон у Москви?

- Стране су размениле погледе о главним међународним проблемима, укључујући ситуацију у Сирији, Авганистану, као и о стању ствари у Украјини и Корејском полуострву - саопштило је руско министарство спољних послова и додало да су саговорници причали о изгледима за сарадњу Русије и САД, проналажењу решења за регионалне конфликте, ефикасну борбу против тероризма и одржање стратешке стабилности.

Мој став

Зоран Миливојевић, каријерни дипломата

Природно је, када су такве теме у питању, да најближи сарадници једног и другог председника отворе ту тему, па ми је сасвим логично да су Лавров и Болтон о томе разговарали.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар

Разговори о Косову следе и током предстојећег састанка Путина и Трампа, стога је реално да њихови блиски сарадници покрену и косовско питање.

Болтонови ставови

Много пре него што је постао Трампов саветник Болтон се залагао за наставак преговора Срба и Албанаца, истичући да је то једини начин да се одржи мир у региону, али да су проглашење и признање независности погрешни потези. Болтон, који је својевремено био амерички амбасадор у УН, рекао је између осталог и "да се мора постићи правично решење многих питања у односима Срба и косовских Албанаца". Његови ставови нису се променили ни када је постао члан Трампавог тима, о чему сведоче изјаве које је дао у августу 2018.

Спор између Србије и Косова је најважнији на Балкану

-Многи су покушавали да посредују у његовом решењу, али су ти напори пропали

-Од распада Југославије постоји много дуготрајних тензија и ризика, али је недавно остварен и напредак

-Америка не искључује територијалне корекције Косова

-Постоје нови знаци да обе владе веома тихо можда желе да о томе (подели) преговарају

-Америчка политика је да, ако две стране могу да се о томе договоре и постигну споразум, ми не искључујемо територијалне корекције

-Не мислим да ће ико у Европи то спречавати ако две стране у спору постигну узајамно задовољавајуће решење

-Не мислимо да решимо то питање уместо њих, већ морају сами да то учине.

Овако говори Лавров

-Руски шеф дипломатије годинама не мења ставове и поруке када је у питању јужна српска покрајина

-Косовски лидери треба да се баве својим пословима јер су већ оптужени за ратне злочине. Нажалост, то светске колеге које штите албанске власти заборављају

-Ми ћемо саслушати мишљење Србије. Ако у дијалог буду позване САД и ако Србија позове Русију, ми нећемо остати по страни

-Бесмислено је сада говорити о месту Косова у УН

-Док не буде постигнут договор који би задовољио и Приштину и Београд, на снази је резолуција СБ УН која признаје аутономну покрајину Косово као део Србије

-Косовски Албанци већ годинама не испуњавају споразуме са Србијом постигнуте уз посредовање Европске уније и оценио да ЕУ мора да утиче на Косово.

Хрвати обучавају Шиптаре за напад на север Косова! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА