Најновије

РАМЕ УЗ РАМЕ СА ПУТИНОМ: О посети патријарха Павла Русији говорили су сви, само он ни речи никад (ВИДЕО)

Патријарх Павле, од чије се смрти данас навршава 9 година, био је поштован широм граница Србије, и свуда уважаван као гост.

Путин и Патријарх Павле (Фото: Јутјуб)

Посебно је била важна његова посета Русији на прослави у част Светог Серафима Саровског, када је одао част овом свецу, раме уз раме са Владимиром Путином.

Патријарх Павле је иначе у Русији, у храму Христа, спаситеља примио и награду за "изузетан допринос у јачању јединства православних народа", коју додељује Фонд јединства православних народа.

Ту награду је, поред поглавара СПЦ, добио и председник Русије Владимир Путин.

Патријарх Павле није много говорио о својим сусретима са руским председником, али је митроплит Амфилохије сведочио да је патријарх Павле у Русији примљен са "изузетним поштовањем" од свих саговорника са којима се састајао.

Ево како је то изгледало:

Патријарх Павле (световно име Гојко Стојчевић) рођен је 11. септембра 1914. године у селу Кућанци код Доњег Михољца у Славонији.

У пролеће 1942. његов школски друг јеромонах Јелисеј одвео га је у манастир Свете тројице у Овчару, а од 1944. радио као вероучитељ и васпитач у Бањи Ковиљачи, у дому за децу избеглу из Босне. Те године је оболео од туберкулозе.

До 1946. је био у манастиру Вујан, где се излечио од туберкулозе. Замонашио се 1948. у манастиру Благовештење у Овчарско-кабларској клисури и добио име Павле које му је дао игуман Јулијан Кнежевић. Те године је рукоположен у чин јерођакона.

Од 1949. до 1955. био је сабрат манастира Рача у Подрињу. Школске 1950/51. радио је као помоћни наставник богословије "Св. Кирила и Методија" у Призрену. Јеромонах постаје 1954, убрзо протосинђел, а 1957. архимандрит. Од 1955. две године је био на последипломским студијама у Атини. За епископа рашко-призренског изабран је 29. маја 1957. године. Хиротонисан је у београдској Саборној цркви 22. септембра 1957. од патријарха Викентија и епископа пакрачког Емилијана, зворничко-тузланског Лонгина и жичког Германа.

У октобру те године устоличен је у Призрену од епископа Германа и захумско-херцеговачког Владислава. На Косову је провео 33 године. На ванредном заседању Светог архијерејског сабора 1. децембра 1990, којем је председавао загребачко-љубљански митрополит Јован Павловић, заменик тада оболелог патријарха Германа, биран је нови патријарх између тројице кандидата тајним гласањем.

Како ниједан од кандидата није добио довољан број гласова избор је обављен жребом на тзв. "апостолски начин" тако што је архимандрит троношки Антоније извукао име будућег патријарха.

Тако је Павле постао 44. поглавар СПЦ. Устоличен 2. децембра 1990. У Саборној цркви Св. Архангела Михаила у Београду од стране 12 епископа, 12 свештеника и 13 ђакона. Патријарх Павле је тада истакао да му је једини програм рада Јеванђеље. Посетио је бројне православне цркве: цариградску, александријску, јерусалимску, руску, бугарску, румунску, грчку, грузијску, као и српске епархије и парохије у Америци, Канади, Аустралији, Мађарској и Румунији.

Речи српске мајке којој су муслимани убили сина прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА