Најновије

АКО НАПАДНУ СЕВЕР КОСОВА, АЛБАНЦИ РИЗИКУЈУ ТОТАЛНИ РАТ: Лазански упозорава да са Србијом нема игре (ВИДЕО)

Уколико покушају да нападну север Косова, Албанци ризикују да изазову тотални рат! Војска Србије је у овом тренутку најјача сила у региону и то шиптарски екстремисти никако не би смели да забораве.

Лазански (Фото: Јутјуб)

Ово упозорење стиже од војног коментатора Мирослава Лазанског, који говорећи о најави Хашима Тачија да ће 'војска Косова' имати размештен читав један пук на северу покрајине, каже да је то немогуће спровести без дозволе команде КФОР, али и локалних Срба. Све друго, упозорава Лазански, представљало би велику опасност за безбедност читавог региона.

Срби спремни да реагују

Лазански каже да Албанци са Косова све чешће најављују формирање војске и слање једног њеног дела на север, али да то у пракси неће бити нимало једноставно.

- Постоје гаранције, додуше усмене, да на север Косова не сме да уђе било која наоружана формација без дозволе КФОР и локалне самоуправе, односно Срба са севера покрајине, а чак су и Американци рекли да формирање војске мора да буде у складу са косовским уставом, што значи да им је потребна сагласност Српске листе... Тренутно нема било какве војске на северу, али хипотетички Албанци могу да сместе у туристичке аутобусе 200 или 300 људи у цивилу, превезу их на север покрајине, дотуре им униформе и сутрадан се пробудимо са размештеним пуком на северу! То се може спречити уколико тамошњи Срби и службе на време реагују и јаве да се нешто неуобичајено дешава... - наглашава Лазански. Он, међутим, верује да такав или сличан план не би могао да прође.

- Кад само питао представнике Српске листе да ли би Срби у том случају могли да се самоорганизују, добио сам загонетни смешак, што све говори... Ово јесте велики безбедносни изазов за Србију, али наша земља је данас најмоћнија војна сила на простору бивше СФРЈ. Од свих армија у региону једино је румунска јача, пре свега због броја становништва и јаче економије. Ми смо показали радикално јачање војске. Имамо више тенкова него француска копнена војска. Они имају 200 тенкова 'леклерк', а ми 212 тенкова и требало би да добијемо јо 390 модернизованих тенкова из Русије. Нисмо ми више земља са којом се може тек тако играти... - рекао је Лазански.

Игор Симић, потпредседник Српске листе и посланик у косовском парламенту, оцењује да је забрињавајуће то што међународна заједница и даље ћути на идеју Приштине да формира 'војску Косова'.

- Док неко Албанцима са Косова не каже да не могу имати војску, све друго, све изјаве у обландама могу се оцењивати као давање зеленог светла. Српска листа је против такозване војске Косова јер то није у интересу Срба из покрајине. Евентуално слање војног пука на север Косова представља реалну опасност и угрожавање мира не само на Косову већ и у целом региону. КФОР мора да реагује на овакве провокације - подвлачи Симић.

КФОР: Нећемо дозволити

Командант КФОР Салваторе Куочи, на другој страни, тврди да та војна мисија неће дозволити било какво угрожавање мира.

- Војници КФОР неће дозволити једностране потезе који би на било начин водили у некакву ескалацију сукоба. Сви опречни ставови морају бити решавани за столом - поручио је Куочи.

Косово нема шансе да постане независна држава

Русија ће подржати само оно решење за Косово које подржава српски народ, а које је у складу са Резолуцијом 1244 и Уставом Србије. Косово никада неће бити независно, нити ће постати чланица УН, сматра Ненад Поповић, лидер СНП.

Србија штити Србе

Србија је успела да заштити националне интересе, да сачува и ојача пријатељство са Русијом и Кином, те да сачува наше људе на подручју Косова и Метохије, каже Марко Ђурић шеф Канцеларије за КиМ.

Русија ће помоћи

Русија је спремна за сарадњу и помоћ у решавању косовског питања. Резолуција 1244 Савета безбедности УН је правни оквир који треба да се поштује приликом тражења компромиса, истиче Александар Чепурин, руски амбасадор.

Ко је пуковник који ће заменити Ника Дучића у Бондстилу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА