Најновије

"ПРЕДАЋЕ КОСОВО! Вучић ће да попусти да би одобровољио Албанце!"

Моја је прогноза да ће Вучић да попусти да би одобровољио Албанце, то је и стално чинио, рекао је професор Факултета политичких наука Слободан Самарџић и оценио да је илузија да ће Север припасти Србији.

Илустрација (Фото: Правда)

Косовске мере трајаће док председник Србије Александар Вучић не попусти и не оде на преговоре, сматра Самарџић и истиче да ће то „морати“.

Говорећи о бриселском дијалогу, Самарџић каже да је он привремено заустављен и да је проблем на албанској страни. Међутим, проблем је, како каже, и на страни Београда, „јер последњих година непрестано попушта, за шта није добио ништа“.

Самарџић каже да је дијалог стопиран јер се играју тактичке игре – да су Албанци с првим таксама од 10 одсто видели да ЕУ само вербално реагује, па су их повећали на 100, реагујући тако и на неулазак у Интерпол. Самарџић сматра да су тиме желели и да покажу свету да су моћни да направе нову кризу и нови сукоб.

Наша страна стално уступа, Бриселски споразум је проблематичан по свему, каже Самарџић. Ако је већ потписан, зашто се ишло корак по корак у предавању свих оних надлежности које је Србија де факто имала, док се не испуне захтеви Београда, пита Самарџић и додаје „и зашто тај споразум није био мало садржајнији кад је реч о положају цркве, имовини…“

Он је оценио да су наше власти научиле и Албанце и Европљане да попуштају без концесије.

„И сад одједном Вучић, пошто није добио ЗСО, распаљује ту идеју о разграничењу… Албанци то не желе просто, ту је једини Тачи који је на то пристао, из неких својих разлога, ту је и тај Суд за ратне злочине… Све је уплетено у ту игру. Али, он тамо очигледно нема већинску подршку“, каже Самарџић.

Карте су у рукама Брисела и Вашингтона, рекао је Самарџић за Н1.

„Нажалост, ја не волим никад кад о нашој судбини било ко други одлучује, али тако су наше власти то одлучиле 2012, али и још раније“, рекао је он.

На питање како види улогу Москве, Самарџић каже да Русија нема равноправан положај у овом питању и да је Србија пропустила могућност да је у то уведе на велика врата.

„Игра Вучића с Русијом и Путином је једна површна игра, где он њима говори једну ствар, другу ради. Они то виде очигледно, и не дају онолику подршку колико би њихов дипломатски капацитет могао“, каже Самарџић и додаје да се Русија држи Резолуције 1244, али да нема никаквих додатних ангажовања руске дипломатије на тој ствари.

Самарџић наводи да бриселски дијалог посредује ЕУ, али да су САД присутне од почетка и да ту нема никаквог баланса.

„Русија јесте на нашој страни, али није онолико колико би могла бити, и то је само прича за српске медије,“ оценио је Самарџић.

Упитан до када би мера о повећању такси могла да траје, Самарџић каже – док Вучић не настави преговоре о свеобухватном споразуму. Он је оценио да Србија у дијалогу игра пасивно и да је изгубила време. Вучић каже да неће да иде на преговоре док Приштина не „скине“ царине, а Харадинај каже да неће ићи док Србија не призна Косово, подсећа Самарџић који сматра да ће председник Србије попустити, јер би дугорочно, ова мера значила хуманитарну катастрофу на Северу Косова.

Вучић ће да попусти да би одобровољио Албанце, а то је и стално чинио, каже Самарџић који сматра да ће то све водити ка признању. Он је рекао да Вучић има и под руком то да извлачењем Српске листе обори Харадинајеву владу, и тиме продужи муку са правно-обавезујућим споразумом, али да је чудно што то не ради. Говорећи о разграничењу, Самарџић је рекао, да је само илузија и ништа више да ће у неким будућим преговорима север Косова припасти Србији.

Који је други сценарио, када је реч о нама, могућ у вези са Косовом прочитајте ОВДЕ. 

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА