Најновије

ЦРНОГОРЦИ КОПАЈУ: Потећи ће црно злато из комшилука - стижу Норвежани!

Током овог месеца почеће 3Д сеизмичка истраживања нафте и гаса у подморју. Компанија "Шеравотер" ће са три пловила снимати 45 дана у близини. Надају се да ће потећи црно злато из црногорског дела Јадрана! 

Платформа (Фото: Pixabay. com)

У то су уверени у Влади Црне Горе, а оптимизам је додатно унела изјава министарке економије Драгице Секулић која верује да ће се у црногорском подморју пронаћи нафта, јер сва досадашња истраживања то показују.

Управо се ових дана очекује да у барску луку уплове три брода познате норвешке компаније "Шеравотер" који ће отпочети 3Д сеизмичка истраживања нафте и гаса у подморју, саопштено је из Управе за угљоводонике, док ће "Полар емпрес", обавити снимање, а друга два ће у овим истраживачким активности давати логистичку подршку. 

Пројекат ће трајати 45 дана, а послом који је поверен италијанско-руском конзорцијуму "Ени-Новатек" биће обухваћена површина од 1.200 квадратних километара у близини Улциња. Од укупно 20 бушотина које су до сада постављене, чак 16 их је било инсталирано између 1949. и 1966. године. 

У Министарству економије је речено да до сада ништа није истражено у толикој мери да би са сигурношћу могли да кажу колике су количине нафте и гаса тамо налазе. Из Управе за угљоводонике поручују да је крајњи циљ истраживања прецизно дефинисање локације истражене бушотине, чије бушење ће почети крајем идуће или почетком 2020. године. 

"Иако нам досадашње анализе дају повод за оптимизам, морамо сачекати са конкретним резултатима, које ће нам дати истражне бушотине, да ли постоје комерцијалне резерве угљоводоника", саопштили су из Управе.

Иначе, још 1982. је пронађена нафта у црногорском подморју.

Прочитајте ОВДЕ шта то лаже црногорска власт.

Извор: Б92 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА