Најновије

МЛАДИЋЕВ СИН ОТКРИВА ШТА СЕ ДЕШАВАЛО 1995. У ДОБАНОВЦИМА: Холбрук је Ратку донео поруку од Клинтона у којој је писало само једно...

Син Ратка Младића, Дарко Младић, открио је до сада мало познате детаље изручења генерала Хашком трибуналу, али и тајних састанака који су претходили Дејтонском споразуму.

Дарко Младић (Фото: Јутјуб)

Осврнувши се на своје посете Русији и ставу Руске Федерације према Ратку Младићу, Дарко открива да су људи са којима се он сретао, на генерала гледали као на "хероја свог народа и човека који је предводио оружану борбу у одбрани народа од напада НАТО пакта".

"Генерално на нас и целу бившу Југославију гледају као на екпериментално поље и оно што је и њима намењено у будућности. То је постало очигледно 1995. године, а они су практично разбијање Југославије почели активно још 1991. То је све био сукоб са НАТО пактом, а не са муслиманским или хрватским формацијама, они су били само њихова пешадија, да би гинули за њихов интерес", испричао је Дарко Младић, гостујући у јутарњем програму телевизије Хепи.

На питање како је тачно протекао сусрет Ратка Младића и тадашњег начелника Генералштаба Оружаних снага Француске Дуена, син Дарко је открио да његов отац "није тражио ништа сем међународног признања Републике Српске".

"Он је тражио да француски командант дође на територију РС да на једном званичном састанку преузме своје војнике, а кад ви дајете заробљенике онда тражите и неке своје заробљенике. Ратко није тражио ништа, само то признање и то је била борба два дана да дође Дуен на територију РС и да се обавеже да ће обновити школе, мостове и болнице које су порушили. Урбана је легенда да су му Французи гарантовали да неће бити изручен Хашком трибуналу, да су га они штитили, био би вероватно и даље на слободи као неки други штићеници. Ратко те компромисе није никада правио, да је хтео о себи да преговара, радио би то 1991, 1992. или 1993. Он је на крају крајева одбио Холбрукову понуду у Добановцима да уђе у политику и то пред Милошевићем и Караџићем. Уочи Дејтона је Холбрук дошао са поруком од Клинтона и Сената да Америка цени генерала Младића као врхунског професионалца, али да у том тренутку жели генерала Младића да замени политичарем Младићем, а Ратко је рекао да не би једног генерала Младића мењао за 100 политичара Младића, тако да је фактички у том тренутку завршио у Хагу", уверен је он.

Осврнуо се и на улогу Руса током рата деведесетих, додавши да "маса ствари од онога што су Руси тада радили није позната".

"Русија се никада у наше слободне изборе није мешала, за разлику од Запада који то и данас ради. Они су као пријатељска нација наступили, ми смо од њих имали више надања него што су они тада били способни да нам помогну, данас могу више. Командант руске војске Грачов је примио Ратка априла или марта 1995, Руси то нису ни крили од Американаца, чак су га Американци срели на степеништу тамо, мимоишли су се. Он им је тада тражио војну помоћ, све нам је недостајало, али они тада нису могли да му помогну. Грачов му је рекао: "Не могу ништа да ти дам", а Ратко је рекао: "Добро, ајде онда направите пар летова, бацајте празне кутије да се Американци мисле шта нам дајете, а ја народу да кажем да нам помажете", али ни то тада нису могли, таква је била ситуација. Да су га Руси крили после, не би он сада био у Хашком трибуналу", завршио је Дарко Младић.

Какво нуклеарно оружје крију Русија и САД, а да га нису објавили погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Без Ратка Младића не би ни било ни мира у Босни 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА