Најновије

МАРИНЕЛИ: НАТО остаје посвећен безбедном окружењу на Косову

НАТО, посредством КФОР-а, остаје посвећен безбедном и сигурном окружењу на Косову и стабилности на ширем Западном Балкану, поручује шеф Канцеларије НАТО-а за везу у Србији, бригадни генерал Чезаре Маринели, и истиче важност даље комуникације између КФОР-а и српских оружаних снага.

Ћезаре Маринели (Фото: НАТО)

У интервјуу за портал "Јуропеан вестерн Балканс" (European Western Balkans), Маринели изражава жаљење што је косовска скупштина усвојила три закона који покрећу процес транзиције Косовских безбедносних снага.

"Та одлука је донета упркос забринутости коју је изразио НАТО. Иако је транзиција Косовских безбедносних снага у начелу питање о којем Косово одлучује, јасно смо ставили до знања да није тренутак за такав потез", рекао је он.

Према његовим речима, с обзиром на промену мандата Косовских безбедносних снага, Северноатлантски савет ће сада морати да преиспита ниво сарадње НАТО-а са тим снагама.

"НАТО остаје посвећен, посредством КФОР-а, безбедном и сигурном окружењу на Косову и стабилности на ширем Западном Балкану. Међутим, све стране морају да обезбеде да та одлука не појача додатно тензије у региону", истакао је, те позвао све одговорне политичке актере у региону да се фокусирају на напредак реформи и на дијалог.

Уз то, нагласио је важност даље комуникације између КФОР-а и српских оружаних снага. Маринели је, у интервјуу за ЕWБ, изразио задовољство што НАТО и Србија продубљују практичну сарадњу и јачају партнерство у свим областима.

"Србија и НАТО имају добре односе, са обухватним практичним радом и растућим политичким дијалогом који у потпуности уважава српску политику војне неутралности. Радимо заједно у обострану корист и наша сарадња помаже у осигуравању безбедности на Балкану и у ширем међународном контексту", истакао је.

Годину на измаку описао је као веома успешну у том смислу, наводећи као пример, између осталог, међународну теренску вежбу управљања последицама ванредних ситуација "Србија 2018", одржану у октобру, као највећу вежбу те врсте коју је НАТО икада организовао.

Према најновијим доступним подацима, Србија и НАТО имају више од 150 заједничких активности годишње, закључио је Маринели.

Какву поруку су добили сви НАТО војници, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упад Кфора на север КиМ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА