Најновије

КАКО НАТО КАЖЕ: Црногорски војници "под обавезно" морају да учествују у мисијама Алијансе!

Влада Црне Горе усвојила је измене Закона о употреби јединица Војске у међународним снагама и учешћу припадника цивилне заштите, полиције и запослених у органима државне управе у мировним мисијама и другим активностима у иностранству. Тако ће убудуће црногорски војници "под обавезно" морати да учествују у НАТО мисијама широм света, док је до сада то било на добровољној основи.

Црногорска војска (Фото: vojska. me)

- Ово је још један у низу доказа да је НАТО анектирао Црну Гору - сматра др Страхиња Булајић, посланик Демократског фронта. - Уласком у ову војну алијансу Црна Гора се више не пита сама са собом. У кампањи за чланство у НАТО власт је ширила причу да нам предстоји економски процват, инвестициона улагања, прилив туриста, али како од тога нема ништа, НАТО ће од сада ангажовати наше војнике на ратишта по белом свету. И гомилати годишње милионске трошкове, што је из њиховог угла посматрано сасвим нормалном, јер иста правила важе и за друге чланице.

Саговорник указује да је једина сврха постојања НАТО - вођење ратова.

- Мета је наша вековна православна заштитница Русија - додаје Булајић, подсећајући да чланство Црне Горе у НАТО није национални циљ, јер се за то народ није питао. - Власт је избегла одржавање референдума о уласку у НАТО јер је била сигурна да грађани не би пристали да њихова држава постане део тог војног савеза. Сада се Црна Гора против воље њених грађана нашла у НАТО, а као што видимо Влада Црне Горе се не може супротставити ниједној одлуци Алијансе. Сутра ако одлуче да подигну две војне базе у Црној Гори - то ће се десити. Изгубљена је сувереност, остали смо без интегритета. Све што НАТО нареди Влада ЦГ ће беспоговорно испуњавати. Често пута у скупштинским репликама са нашим посланичким клубом посланици из редова владајуће већине слали су поруке да Црна Гора никада више неће слати своје војнике да гину за туђе интересе, мислећи на Мојковац. А шта је ово сад? Чије интересе Црна Гора данас брани у Авганистану, сутра Ираку.

Контрола ваздушног простора

Црногорско небо је од јуна под заштитом ваздухопловних снага НАТО. Три грчка и два италијанска пресретача, у сарадњи са ваздухопловством Војске Црне Горе, почели су редовно патролирање црногорским ваздушним простором, спремни да га у сваком тренутку, ако затреба, заштите. Из Министарства одбране су саопштили да је та мисија један од најзначајнијих облика директне користи чланства Црне Горе у НАТО. Наводе да је, имајући у виду ограничене сопствене капацитете, Црна Гора добила од савезника подршку у заштити свог неба која је неборбеног карактера.

Војска без Срба

Страхиња Булајић подсећа да су сви војници који су били ангажовани под уговором, а национално се изјашњавали као Срби или опозиционари, остали без посла у Војсци Црне Горе.

- Мисле ли надлежни да ће се ико од Срба пријавити да добровољно служи војни рок? То неће бити више Војска Црне Горе, већ црногорска војска - категоричан је Булајић.

Прочитајте ОВДЕ све о тајном списку шиптарских шпијуна.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА