Најновије

НОВИ ДЕТАЉИ РАЗОТКРИВЕНИХ АЛБАНСКИХ АГЕНАТА Како ШИШ оперише на Балкану и колико су новца повлачили за "тајне операције"

На интернету су се почетком децембра појавиле осетљиве информације о албанским најзначајнијим обавештајним оперативцима, који вршљају по државама Европе, међу којима је и Србија. Поред листе имена објављени су и бројеви личних карата агената у обавештајној служби, позната под скраћеницом ШИШ, који делују у земљи и у иностранства. Несмотрен потез албанских служби угрозио је и безбедност НАТО, чији је она држава чланица.

Војска Албаније (Фото: Моа)

Албанија је објавила осетљиве информације о својим највишим обавјештајним оперативцима, са детаљима о њиховим идентитетима, возилима, оперативним улогама, кретањима и свакодневним навикама. Ово је, како пише британски "Индепендент", који је и први објавио вест, потенцијално опасан прекршај који би могао да има међународне последице.

На сајту Министарства финансија објављени су чак и подаци о плати и заради, а постоји и велики број других података о обавештајној служби, укључујући информације о локацији теренских канцеларија, подизању готовине, као и технички детаљи у вези са механичарима које оперативци користе. Међу наведенима налазе се и они који су на осетљивим позицијама у седишту НАТО у Бриселу.

Објављена су имена, позиције, плате и трошкови најмање осам виших тајних албанских оперативаца, од којих неки раде под дипломатским покрићем у Белгији, Грчкој, у самопроглашном Косову, Италији, Македонији и Србији.

Детаљи укључују бројеве регистарских таблица, а понекад и моделе возила које користе шпијуни, па чак и где су аутомобили одвезени на поправке, као и евиденцију о скупим боравцима у хотелу и рачуни из ресторана.

Из ШИШ-а су потврдили осетљиву природу информација.

- Принцип је да све што наша агенција ради треба да буде скривено, али треба да следимо сва ова правила и прописе. Правила и прописи нам не дозвољавају да потрошимо новац а да га не пријавимо - рекао је један од званичника албанске обавештајне службе.
у
Обавештајни и безбедносни стручњаци рекли су да су запрепашћени открићима, који би могли да ставе агенте у осетљив положај, који би могли да буду уцењени од стране непријатељских обавештајних организација или криминалаца који желе да се инфилтрирају у западни савез.

- Уласком у албански систем они могу да уђу у систем НАТО - рекао је Џемал Џунгши, опозициони члан албанског парламента, који је члан Комисије за националну безбедност и бивши генерал-мајор у војсци.

Портпарол НАТО у Бриселу у мејлу је одговорио "Индепенденту" да Алијанса нема коментар о питањима из обавештајног сектора.

Како оперишу албански шпијуни?

Документи су открили назнаке о томе како раде тајне агенције. Британски лист није могао да потврди да ли су имена оперативаца у Албанији права или лажна. Међутим, имена међународних оперативаца на листи одговарају идентитету албанског дипломатског особља постављеног у амбасадама широм Европе.

За једну регионалну оперативику из главног лучког града Драч, чије су име и број личне карте видљиви на списку, наведено је да је повукла са рачуна око 20.000 евра у албанској валути, док је најмање 10 трансакција ове године било намењено за "посебне исплате", за шта се претпоставља да је веома могуће да је новац потрошен за мрежу сарадника.

Код другог агента у Ђирокастри, на југу Албаније, забележено је повлачење са рачуна у износу од око 1.700 евра у новембру, за оно што је описано на јавном сајту албанског Министарства финансија као "тајни фонд".

Једна група исплата у 2017. години, класификованих као тајне, односи се на комуникацијски систем НАТО-а који се назива Тумба, а који се може односити на неколико планинских врхова на Балкану, пише "Индепендент".

Документи такође откривају потенцијално неугодне детаље о домаћим шпијунским активностима ШИШ-а, укључујући плаћање закупа за канцеларије на Међународном аеродрому у Тирани и на државној телевизији ТВСХ. Неке од уплата државном емитеру укључују описе као што су "инсталирање техничких уређаја" и "уређаји унутар државне телевизије".

Није прва грешка

Ово није први пут да је Албанија направила пропуст у погледу информација о обавештајним службама. Прошле године Председништво је објавило онлајн копију личне карте директора ШИШ-а, која је укључивала његову адресу становања и број личне карте, као део иницијативе за транспарентност.

Раније ове године, државној агенцији је, како се извештава, послата листа од 250 имена оперативаца који служе у Војној обавештајној јединици земље. ШИШ документи објављени на интернету датирају из 2014. године, из времена када се Албанија борила да покаже ЕУ да је одбацила своју историју јавне корупције и да је настојала да буде транспарентнија и одговорнија.

Албански закони забрањују цурење тајних државних информација, уз казне до 10 година затвора за званичнике који објављују обавештајне податке, и пет година за обичне грађане.

Један дугогодишњи, а сада бивши официр албанске обавештајне службе, рекао је за "Индепендент" да кривица лежи у самом ШИШ-у, због давања осетљивих информација званичницима Министарства финансија који немају безбедносне дозволе.

- Понекад се људи запосле не због добрих резултата или квалификација, већ због утицаја политичара. Понекад људи који долазе у безбедносне институције нису довољно проверени. Проблем почиње на врху - рекао је бивши званичник, који је желео да остане анониман због политичке осетљивости питања.

Прочитајте ОВДЕ све о овом невиђеном скандалу који је процурео захваљујући Интернету.

Извор: Индипендент/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Албанска тактика и тајне на Косову из прве руке.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА