Најновије

РУСИ ЋЕ БИТИ НЕПОБЕДИВИ: Моћни Су-57 би могао бити наоружан хиперсоничном ракетом попут „Кинжала“

Напредни вишенаменски авион Сухој Су-57 могао би бити наоружан хиперсоничном ракетом попут "Кинжала". За разлику од великог, већ представљеног пројектила, будући ће бити довољно мали да се уклопи у величину авиона.

Су 57 (Фото: РИА)

Кинжал је новопредстављена руска балистичка ракета која се лансира из ваздуха, са брзином лета од 10 Mah-ова и дометом од 2.000 км. Пројектил се испаљује са већ покретне платформе, попут авиона Миг-31К пресретача или бомбардера Ту-22М3.

Постојале су неке спекулације да ће први Су-57, први руски авион пете генерације, на крају моћи носити и овај напредни пројектил.

Руска војска жели да наоружа Су-57 са мањом хиперсоничном ракетом која се може уградити у труп авиона, према изворима из ваздухопловне индустрије. Алтернатива приликом уградње великог "Кинжала" напољу, повећала би видљивост авиона за радаре.

Развој нове ракете је део руског тренутног програма војне модернизације, који покрива период између 2018. и 2027. године, навео је извор. Ниједан податак о временском периоду за развој, или планираним спецификацијама пројектила није објављен. Министарство одбране није ни потврдило ни демантовало ове информације.

Ракета "Кинжал" тренутно је у тестној служби у руској војсци. Председник Владимир Путин је објавио о новим системима оружја раније ове године у склопу презентације напредног и будућег руског оружја намењеног супротстављању америчком развоју ПРО система.

Неки извори кажу да је пројектил делимично изведен из пројектила Искандер 9К720 и да је способан да уништи велике покретне циљеве попут носача авиона, те да избегава ПВО захваљујући огромној брзини и високој маневарској способности.

Украјина послала тенкове на саму руску границу, прети катастрофа. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА