Најновије

ПУПОВАЦ: Положај Срба у Хрватској погоршан

Посланик у хрватском Сабору и председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је јуче у Сарајеву да је положај Срба у Хрватској погоршан протеклих година, а најдрастичније када се ХДЗ под Томиславом Карамарком претворио у странку екстремне деснице и национализма.

Пуповац (Фото: Јутјуб)

Пуповац је, као гост на трибини коју је организовало сарајевско српско културно-просветно удружење "Просвјета", говорио о положају Срба у Хрватској, истакавши да је сада за српску заједницу у Хрватској најважније сачувати достигнута права и не допустити њихово даље угрожавање, преноси Хина.
"Чувамо оно што смо постигли и истовремено се супротстављамо ономе што угрожава постигнуто и настојимо ићи даље", казао је Пуповац, појашњавајући да је фокус на развоју и јачању институција важних за Србе, али и на сарадњи с хрватском владом.
Пуповац је навео да су "турбуленције које су захватиле Хрватску од 2013. до 2017. још латентно присутне".
Све је повезао с ослобађајућом пресудом двојици генерала 2012, Анти Готовини и Младену Маркачу, уз констатацију да је то отворило простор проблематичним друштвеним променама, наводи хрватска агенција.
"Почиње расти и говор мржње, нетолеранција и антисрпски сентимент у Хрватској који, наравно, није плитко посађен", рекао је Пуповац.
Пуповчеве оцене су одјек оцена СНВ у изјави од прошле недеље да положај Срба у Хрватској у протеклих пет година није унапређен него уназађен, те захтева да институције српске заједнице морају добити статус мањинских самоуправа, да Срби буду више заступљени у државним и јавним службама и да се осигура остваривање права на језик, писмо и образовање, закључује Хина.
Шта је Република Српска поклонила руском амбасадору Чуркину у знак захвалности прочитајте ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војислав Шешељ-Милорад Пуповац је усташа
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА