Најновије

Руски арсенал за трећи светски рат

Уколико дође до трећег светског рата, онај ко жели да га добије мора да буде у стању брзо и жестоко да удари. Русија то зна, док се чини да амерички генерали тренутно више воде рачуна о концепту вођења мањих, регионалних ратова него о стратешком оружју, пише портал Инфокоп.
Фото: ЦКБ "Рубин"

Фото: ЦКБ "Рубин"

Америка је обавила мало измена свог арсенала из седамдесетих година. Тако су многи ракетни силоси опремљени технологијом која је за данашње стандарде смешна, извештава мрежа ЦБС Њуз. Невероватан је податак да се у некима од њих још увек користе дискете за компјутере формата 8 инча! Како сада стоје ствари, ударна песница нуклеарне моћи су ракете "минутеман" из 60-их и 70-их година, а њихово коришћење планирано је до 2030. године. Као доказ да се Руси увелико спремају за рат, а Запад не, може да послужи неколико модерних, нових руских убојитих система. Велики број Американаца зна за застрашујући ракетни систем СС-18 Сатан, али мало људи зна да је већ одмакао развој његовог наследника, џиновске интерконтиненталне ракете Сармат. Ова ракета са погоном на течно гориво може да носи до 10 тежих или 15 лакших атомских бојевих глава, као и комбинацију убојних и одбрамбених експлозивних тела које ракету могу да заштите од система противракетног штита. Ова ракета ће у "службу" бити уведена веоватно око 2020. године. Неки извори тврде да је производња убрзана са циљем да до 2021. године ове ракете чине 80 одсто руског атомског арсенала. Америку још више од Сармат система узнемиравају нове атомске подморнице типа Бореи. Оне роне до 360 метара дубине и носе до 20 ракета класе Булава, од који свака може да има до 10 нуклеарних бојевих глава јачине до 150 килотона. Ове ракете још увек имају доста мана и од 20 лансирања успело је само 11, али системи се стално побољшавају. Нуклеарни реактор подморници омогућава да остане под водом и до три месеца и чини је готово нечујном. Уколико се ова подморница непримећено приближи америчким обалама, могла би да нанесе катастрофалан удар пре него што САД буду свесне да су нападнуте. Да ово није немогуће, сведочи извештај "Фокс њуза" из 2012. године да је једна руска подморница непримећена ушла у Мексички залив и недељама се ту задржала пре него што је откривена. Русија је доста урадила и на томе да њени нови системи буду мобилни, јер ракете смештене у силосе се лако надгледају. Зато је у развоју специјални воз Баргусин, са пет платформи за лансирање. Овакви возови су већ постојали у Совјетском Савезу и било их је 12, али су уговором Старт-2 повучени из употребе. Руска војска је сада најавила да ће их поново увести у наоружање. "Прометеј" брани Москву За одбрану је Русија развила потпуно нови противракетни систем С-500 "Прометеј" који није доградња старих С-400. Домет им је 500 до 600 километара и пресрећу ракете које лете и до 40 км изнад земље, а крећу се брзином до 7 километара у секунди. Неки аутори наводе да су чак у стању да гађају сателите у нижим орбитама. Намењени су да бране Москву и најважније војне циљеве, а користиће се само против највећих претњи - атомских ракета, "авакс" авиона, као и оних за ометање комуникација.
Прочитајте још:Чиме и како Русија може да одговори Америци у глобалном ратуАко НАТО запрети Србији, руске ракете са Крима су ту за пар минута
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА