Најновије

ДАЧИЋ: Ултиматум Приштини - Дајте ЗСО или враћамо наше институције на Космет

Србија враћа своје институције на север Космета, једини је одговор који би Приштина добила од шефа српске дипломатије Ивице Дачића, уколико наставе са одбијањем да формирају Заједницу српских општина.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Први потпредседник Владе истиче да се не обазире на критике улизица из Београда које су га хорски напале због захтева да Србија повуче потписе и суспендује Бриселски споразум.
Последња рунда разговора у Бриселу, где су учествовали Вучић и Тачи, вас је разбеснела...
- Ја сам потписао Бриселски споразум и ја бих повукао потпис због неформирања Заједнице српских општина и тиме бисмо се вратили на старо стање. Имао сам више од 40 састанака са Ештоновом и Тачијем да би се дошло до Бриселског споразума. И како можете да се осећате кад пет година након тога нема ништа од ЗСО него превареним.
Сада је повлачење потписа решење?
- У сваком уговору, у сваком споразуму ако неко не испуњава свој део обавеза, практично престаје да важи. Не кажем да ће Вучић то да учини. Мислим да треба то питање отворено да поставимо Европској унији. Докле ће то да траје и на шта то личи? Пет година је прошло, нису формирали Заједницу српских општина, а због тога је направљен Бриселски споразум.
Ако ваш предлог прође, шта ће се десити на терену?
- Свима мора да буде јасно да је претходно стање, пре Бриселског споразума, било такво да је Србија интегрисала институције у косовске институције. И шта сад, ником ништа? Морају да знају да је алтернатива томе да они не спроводе споразум да Србија врати своје институције.
Да ли би то било добро решење?
- Мислим да не би. Боље је да се реализује све оно што је потписано. Али основна ствар је натерати Приштину да реализује оно што је прихватила и потписала.
Како их натерати, од кога очекујете да их натера?
- Не могу се натерати тако што нас стално зезају и што ми морамо да окрећемо други образ.
Како ће Вучић реаговати, хоће ли прихватити ваш предлог о повлачењу потписа?
- Мислим да не мора да реагује уопште, он треба да каже Европској унији да то мисли народ Србије. Убеђен сам да је то већинско мишљење. Сви ми морамо да станемо иза Вучића и његовог чврстог одбијања да призна Косово, да знају да иза тога стоји цео народ, а не да Вучића остављамо самог пред разним притисцима. То је мој циљ, да ЕУ и Приштина знају да њихове лажи и преваре морају имати крај.
Ми немамо где даље на овом плану.
Значи сатерани смо у ћошак како би признали независност покрајине?
- Ако мисле да су нас сатерали у ћошак и да смо сада немоћни, варају се. Из ћошка се најбољи ударци задају.
Ко може да нам помогне да наш ударац буде ефикасан?
- Прво треба ми сами да будемо начисто да то хоћемо. Сигуран сам да он то хоће. Вучић никада неће признати независност Косова. Нису свесни колико је он чврст у томе...
А Кина и Русија, њихова подршка?
- Ту подршку имамо, али у случају Европске уније, та нам подршка и помоћ није од велике користи јер немају везе са Бриселом.
Има ли наде да Вашингтон промени позицију доласком Џона Болтона на место Трамповог саветника за националну безбедност, с обзиром на то да је био противник проглашења независности?
- Добро је што је дошао. Једна ствар је шта је говорио тада, а шта ће говорити сада. Треба с њим да се оствари комуникација и сада крећемо у акцију, радићемо са њима.
Хоће ли Американци натерати Харадинаја да чита споразум?
- Харадинај каже да није још прочитао Бриселски споразум?! Чекај, а ми га већ пет година спроводимо. Па ево, ми ћемо да повучемо, нећемо да примењујемо споразум, барем док га он не прочита.
Шта ви мислите зашто га није прочитао?
- Зато што га боли уво за Бриселски споразум. Приштина све може, не примењују нешто што су потписали, а сада сам ја крив зашто што сам рекао да Србија не треба да примењује ако они то не раде.
Мислите на опозицију, али и Вука Драшковића, који су вас критиковали због овог предлога?
- То је такво јадно улагивање Европској унији да ме просто срамота да реагујем. Испада да сам ја крив што сам рекао, одакле ми безобразлук да тако нешто изнесем, да поменем... То је смешно... Што се не огласе тако што ће питати Албанце зашто не примењују договорено или Европску унију што их не тера.

Вучић је превише толерантан

Шеф српске дипломатије каже да ће Србија уложити максималне напоре за постизање компромисног решења у вези с Косовом.
- У ери лажних вести више се не зна о чему се преговара и да ли има рокова. Не желим да дајем изјаве које могу да одмогну Вучићу, али да, сматрам да је председник превише толерантан у вези с питањем Заједнице српских општина. Много ће њима бити тешко са оваквим Вучићем који је разочаран - казао је шеф српске дипломатије.
Упитан о недавној најави наводног немачког плана за Косово, Дачић је поновио да је то "чиста измишљотина".
Ко је највећи купац српског наоружања прочитајте ОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Ја бих повукао свој потпис са Бриселског споразума
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА