Најновије

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ О ИЗВЕШТАЈУ ЕК: Важно што нема назадовања ни у једној области

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић каже за РТС да у извештају ЕУ о Србији нема назадовања ни у једној области и додаје да неке важне ствари из владавине права нису ушле у извештај.

Јадранка Јоксимовић (Фото: Јутјуб)

Јадранка Јоксимовић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да би извештај о напретку требало да покрије годишње реформе у земљи кандидату.
"Прошло је годину и по дана од последњег извештаја. Од октобра 2016. до краја фебруара 2018. године извештај је обухватио шта смо све у Србији урадили – унутрашње реформе, економске реформе, владавина права, регионална сарадња, дијалог Београда и Приштине, све су то теме које се нађу у извештају којим се оцењује како земља кандидат напредује", напомиње министарка. 
Додаје да је извештај важан јер ће земље чланице ЕУ желети да га анализирају и виде колико је урађено у одређеним областима.
"Нема назадовања ни у једној области што је веома важно. Негде има већег напретка, негде нема, али није лако покрити све активности", објашњава Јоксимовићева и додаје да се ЕУ суочава са различитим проблемима. 
Каже да неке важне ствари из владавине права нису ушле у извештај.
"Рецимо то су уставни амандмани послати Венецијанској комисији који су важни за независност правосуђа, те усвојена Тужилачка стратегија за ратне злочине. ЕУ је дала обећање да ће представити земљама чланицама и ове домете", напомиње министарка.
Истиче да је Србија потпуно припремила пет поглавља које би требало отворити.
"Имамо преговарачке позиције које су послате и очекујем да ће државе чланице на основу овог извештаја да донесу одлуку да отворимо најмање три поглавља. Увек смо отварали по два поглавља и то је била пракса", објашњава Јоксимовићева.
Министарка каже да верује да ће Федерика Могерини, која сутра долази у Београд, послати добре и позитивне поруке.
"У извештају је наведено да је Приштина постигла напредак у формирању ЗСО, то се није догодило већ је само најављено да ће се догодити у наредна четири месеца. Србија не тражи уступке, ни медвеђе услуге које се некад праве другима, али тражимо исти критерујум", истиче Јоксимовићева.
Каже да поглавља много значе и када се отворе, а посебно када се затворе, као и да то значи да су реформе настављене. Како је Лазански демолирао НАТО Милићку погледајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Излагање Јадранке Јоксимовић на трећем панелу "Питање Косова и Метохије у контексту европских интеграција Србије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА