Најновије

ОСВАНУЛЕ ТРОБОЈКЕ НА БИЛБОРДИМА У БУДВИ: Величају српску војску (ФОТО)

У центру црногорског туризма, граду Будви, осванули су билборди који становнике овог града подсећају на српске ослободиоце из 1918. године.

У славу предака и ослободилаца (Фото: ИН4С)

Одбор за прославу јубилеја стогодишњице ослобођења Будве у I светском рату, формиран од стране председника Скупштине Oпштине Будва, има за циљ да упозна јавност са мање познатим причама о обичним јунацима, ванвременским херојима, нашим прецима, који нису жалили своје животе, већ су се, чим су се Црна Гора и Србија нашле у ратном сукобу са далеко моћнијим империјама, одазвали позиву краља Николе да се прикључе црногорској војсци у одбрани отаџбине, саопштио је председник Одбора Марко Бато Царевић.

Фото: ИН4С „Бокељи су се масовно одазвали. Нису то учинили само они које је рат затекао на својим огњиштима, већ и они који су отишли у прекоморске земље. Одбор неће дозволити да се њихове жртве забораве, јер њихови су јуначки подвизи достојни највећих признања. Мало је народа и држава који у својој прошлости имају тако светле примере жртве за слободу и Будва има обавезу да прослави сећање на њих. Њихови подвизи, треба да буду и данас и заувијек путоказ будућим поколењима нашег народа„, нагласио је Царевић. Он је истакао да програм који спроводи Одбор нема за циљ сукобе „као што неки други то желе ових дана“ већ упућује и представља Будви и Црној Гори дела наших хероја. „Више од 500 Будвана и више од 1000 Бокеља учествовали су у црногорским и србијанским трупама у борбама од 1914-1918. године“, подсетио је Царевић и додао: „Само мали број њих је доживео да се као победник врати у ослобођену домовину почетком новембра 1918. године“.


Фото: ИН4С

Не смемо заборавити наше претке – велике хероје

„Град Будва и наш Одбор сматрају да не смемо заборавити да су многи ставили своје животе на Ловћену, у Босни, на Мојковцу, Албанији, Македонији, Србији, Крфу, Бизерти, Француској, Италији, Солуну… Због тога позивамо грађане да нам се придруже, да на достојан начин обележимо догађај који ће прослављати све земље и народи који су учествовали у борби против агресорских снага. Будући да им и ми припадамо, не смемо дозволити да нас данашњи ставови удаље од основне људске дужности сећања на претке – велике хероје. Не смемо дозволити да као победници Великог рата, ставимо ту неоспорну чињеницу у запећак, оптерећени дневнополитичким трвењима као што то неки чине задњих дана, оптерећени политиком и слепи за истину!“, нагласио је Царевић. „Њихова намера је сасвим супротна – да подсете и уједине око догађаја и идеја које су нам заједничке. На њима се налазе, раме уз раме, највећи црногорски и српски хероји чиме је исказано чувено јединство у борби против надмоћних непријатеља… Одбор има јасан циљ – да спаја, да прославља и да подсети и зато молимо све да само тако схвате наш циљ и намеру! Програм прославе жели да ми, као потомци хероја Великог рата, раме уз раме са прославама које спроводе Велика Британија, Србија, Француска и други добијемо прилику да сазнамо о подухватима и челичној вери својих прадедова, те да се упознамо са племенитошћу њихове жртве коју су сведочили кроз страшну голготу кроз коју су прошли. Приче обичних људи, који су напустили своје домове, имају другачији призвук и зато нема веће обавезе од оне коју је Општина дала Одбору!

Фото: ИН4С Сматрамо да их је потребно испричати, да бисмо их отргли од заборава и показали младим генерацијима какву су жртву поднели наши прадедови“, казао је предсједник СО Будва и нагласио: „Наша мисија је искључиво часна –  да покушамо да прикупимо што је више могуће животних прича, фотографија, писама или предмета, које ћемо отргнути од заборава као и да низом свечаности прославимо највећи јубилеј -100 година од великих победа наших предака против немачке и аустро-угарске армаде. Овом приликом Одбор позива све заинтересоване да се прикључе програму прославе и да заједно обогатимо материјал из Великог рата који ћемо презентовати јавности током овогодишње прославе и представити на интернет сајту који ће бити трајно сведочанство, свима доступно“.


Фото: ИН4С Какве су способности сиријских пилота, погледајте ОВДЕ. Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Срби Црне Горе у Мојковцу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА