Најновије

ВУЧИЋ: Желимо да будемо прва следећа земља чланица ЕУ

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас Румунији, Бугарској и Грчкој на снажној подршци нашој земљи на њеном европском путу, и поручио да Србија жели да буде прва следећа земља чланица ЕУ.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре у Букурешту, где је учествовао на састанку са председницом Владе Румуније Вјориком Данћилом, премијером Бугарске Бојком Борисовим и премијером Грчке Алексисом Ципрасом, најавио и формирање Радне групе у којој би били министри саобраћаја, транспорта и комуникација.

Како је објаснио та Радна група би требало да убрзано ради на конкретизацији договорених пројеката, како би спремно дочекали Самит 16 + 1, а који ће се одржати 6. јула у Бугарској, раније него обично.

Вучић је подвукао да Србија има увећање робне размене и са Бугарском и са Румунијом и са Грчком, што је праћено порастом броја туриста из тих земаља у Србију, али и из Србије у све три земље.

Прочитајте још:Вучић и Брнабићева се састали са премијером Белгије; Мишел: Ценим искреност и директан приступ председника Србије

Председник Вучић је указао на значај састанака попут данашњег у Букурешту, истичући да је Србија једина земља, од те четири, ван ЕУ, те је утолико значајнија подршка Грчке, Румуније и Бугарске на европском путу.

Поручио је да ће Србија у свему што може искрено подржати и помоћи све те три земље, а да очекује још снажнију подршку Букурешта, Атине и Софије на европском путу.

"Желимо да нам помогнете, јер и ми бисмо вама помогли да смо на вашем месту, јер желимо да будемо следећа земља која ће постати чланица ЕУ, а без ваше снажне подршке то не можемо урадимо", истакао је српски председник.

Назначио је да је срећан због конкретних разговора и договора, да се разговарало о аутопуту Темишвар - Београд, аутопуту ка Бувгарској, затим ка Скопљу али и какао модернизовати пруфу Ниш-Димтровград - бугарска граница, како ојачати дигиталну инфраструктуру...али и решити неке проблеме као што је онај на Ђердапу.

"Верујем да ћемо све то успешно да решимо.Србија је заинтересована за свакодневно даље и стално унапређење сарадње у бвалканској четворци", рекао је Вучић.

Самит Србије, Румуније, Бугарске и Грчке


Председник Србије Александар Вучић и премијери Румуније, Бугарске и Грчке, одржали су данас састанак у Букурешту, на коме је, саопшила је румунска влада, фокус био на регионалним пројектима међусобног повезивања, приступању Србије ЕУ и европским перспективама целокупног региона.

Поред Вучића и домаћина кврадритерале премијерке Румуније Вјорике Данћила, учествују председник Владе Бугарске Бојко Борисов и премијер Грчке Алексис Ципрас.

На почетку састанка Данћила је казала да су се састанци у овом формату Румуније, Бугарске, Грчке и Србије показали корист и додатну вредност коју доносе промовисању заједничких циљева на европском нивоу.

"Задовољство је угостити данас састанак на високом нивоу Румуније, Бугарске, Грчке и Србије", рекла је Данћила.

У саопштењу румунске владе наведено је да је фокус састанка био на регионалним пројектима међусобног повезивања, приступању Србије ЕУ и европским перспективама целокупног региона.

Састанак у Букурешту одржава се нешто мање од месец дана пре Самита ЕУ-Западни Балкан, чији ће домаћин 17. маја бити Бугарска, која тренутно председава ЕУ.

Претходни квадрилатерални сусрет у том формату, у којем су, изузимајући Србију, све три земље чланице ЕУ, одржан је почетком децембра прошле године, у Београду.

На првом састанку квадрилатерале у Варни, октобра прошле године, покренута је идеја о оживљавању закључака самита у Солуну 2003, када је иначе уследио талас проширења ЕУ.

Тада је договорено да се у мају ове године одржи самит ЕУ - Западни Балкан у Софији, те и најављено да ће председавања ЕУ Бугарске у првој половини 2018. и Румуније 2019. бити "заједничко балканско" председавање Унији. Прочитајте ОВДЕ одлуку Европског суда за људска права о регистрацији Православне Охридске Архиепископије у Македонији која је у јединству са СПЦ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Вучић о новим предлозима белгијског премијера који нису део званичне политике ЕУ
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА